De Lijn onderzoekt nachtbus van Rogier naar de luchthaven

© Belga - BRUZZ
11/12/2023

Vervoersmaatschappij De Lijn bekijkt de mogelijkheid om een nachtbus vanuit Brussel-centrum, Rogier, tot aan de luchthaven te laten rijden. En ook NMBS bekijkt of er vroegere treinen kunnen ingelegd worden.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn onderzoekt "de mogelijkheid om op vraag van Brussels Airport Company een nachtbus vanuit Brussel-centrum, via Rogier, tot aan de luchthaven te laten rijden. Dit om werknemers en passagiers voor vroege shifts en vluchten te bedienen", luidt het.

Een gelijkaardig initiatief is er met spoorwegmaatschappij NMBS: "Er wordt bekeken om vanaf volgende zomer vroege treinen in te leggen om zo personeel en passagiers ook 's nachts de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van het openbaar vervoer".

Openbaar onderzoek

Dit alles blijkt uit de plannen van de aanvraag van een nieuwe omgevingsvergunning, waarvan het openbaar onderzoek is opgestart en nog loopt tot 8 januari. Bezwaren of opmerkingen kunnen in de gemeenten Kortenberg, Machelen, Steenokkerzeel of Zaventem worden ingediend.

Verder omvatten de plannen ook meer fietspaden, fietsenstallingen, lockers en douches, wat passagiers en personeel vaker moeten doen kiezen voor de fiets in plaats van de auto.

Daarnaast loopt er een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheid om een hogesnelheidsstrein te laten stoppen in het treinstation van de luchthaven. En een mogelijke afschaffing van de Diabolotaks - die treinreizigers naar de luchthaven moeten betalen - komt ook ter sprake in de aanvraag.

Op 14 december vindt er een digitale infosessie plaats naar aanleiding van het openbaar onderzoek.

Bond Beter Leefmilieu en bewonersgroepen kondigden al aan dat ze een uitgebreid bezwaarschrift willen opstellen tegen de volgens hen "compleet onverantwoorde plannen" van Brussels Airport Company.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni