Deel parkeerplaatsen rond Justitiepaleis verdwijnt

© PhotoNews
| Vandaag is het Justitiepaleis zowat omsingeld door parkeerplaatsen.

Het aantal parkeerplaatsen rond het Justitiepaleis zal beperkt worden tot 200, daar waar er nu 350 plaatsen zijn. Bedoeling is zo een nieuwe milieuvergunning te bekomen, nadat de vorige ruim één jaar geleden vernietigd werd. De parkeerplaatsen op het Poelaertplein en langs de Miniemenstraat moeten eraan geloven.

Begin 2017 vernietigde de Raad voor het Leefmilieu de milieuvergunning voor het Justitiepaleis al. Die vergunning is nodig voor de exploitatie van parkeerplaatsen rond het gebouw. Aanleiding voor dat besluit was een klacht, ingediend door de Brusselse schepen voor Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR).

De Stad Brussel kon zich niet vinden in de vele parkeerplaatsen in openlucht die het Justitiepaleis wou blijven aanbieden, terwijl er net voor dat gebouw een parking onder het Poelaertplein ligt.

Sindsdien zijn de parkeerplaatsen rond het Justitiepaleis de facto illegaal, omdat er geen milieuvergunning voor werd toegekend. Gebruikers hoeven er ook niet voor te betalen, tot spijt van Brussel.

200

Maar volgens federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is er een nieuwe aanvraag voor een milieuvergunning in de maak. Dat liet hij in de Kamer weten als antwoord op een vraag van Kamerlid Gautier Calomne (MR).

De nieuwe aanvraag zal in maart ingediend worden, zei de minister.

Jambon kon wel al bevestigen dat het aantal parkeerplaatsen rond het Justitiepaleis beperkt zal worden tot 200. Daarvoor moeten de plaatsen voor het gebouw en die langs de schuine helling op de Minimenstraat sneuvelen.

De minister stipte verder ook aan dat de parkeerplaatsen voor het Justitiepaleis al sinds 1 januari dit jaar verdwenen zijn. Het bureau dat zich ontfermt over de restauratie van het Justitiepaleis moet nu ook de toekomst van die ruimte onderzoeken.

'Justitiepaleis moet weer schitteren'

"Jambon geeft zo aan dat hij onze vraag begrepen heeft," zegt Coomans de Brachène aan BRUZZ. "Ons doel is om de parkeerplaatsen rond het Justitiepaleis te beperken en regulariseren. Vandaag betalen de gebruikers er niets, maar de renovatie van de hellingen zal op termijn wel tientallen miljoenen kosten."

"Wat ik in ieder geval nooit meer wil zien zijn parkeerplaatsen voor het Justitiepaleis," besluit de schepen. "Door die weg te nemen krijgt dit unieke gebouw de kans om weer te schitteren." De 50 plaatsen aan de hoofdingang, op het Poelaertplein verdwijnen zeker.

Procedurefout

De oorspronkelijke milieuvergunning werd door de Raad voor het Leefmilieu vernietigd vanwege een procedurefout. Brussel Leefmilieu, die de vergunning in mei 2016 toekende, had die te laat overgemaakt aan de Raad voor het Leefmilieu.

De nieuwe aanvraag werd opgesteld in nauwe samenwerking met onder meer de FOD Justitie, de Regie der Gebouwen en de Stad Brussel, aldus nog Jambon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?