Gare Maritime bekroond met Nederlandse architectuurprijs: ‘Cadeau voor de stad’

© De Architect
| Gare Maritime op de site van Thurn & Taxis

Gare Maritime heeft de hoofdprijs van de ARC20, een Nederlandse architectuurwedstrijd, gewonnen. “De jury is onder de indruk van de manier waarop dit project bijdraagt aan de revitalisering van dit stadsdeel van Brussel.”

Ooit was Gare Maritime op Thurn en Taxis het grootste goederenstation van Europa. De voorbije jaren werd het complex omgetoverd tot wat de architecten achter het renovatieproject een overdekte stad noemen, met winkelruimtes, kantoren, promenades en horeca.

Donderdag heeft Gare Maritime de ARC20 Architectuur Award gewonnen, de hoofdprijs van de Nederlandse architectuurprijzen van architectuurplatform de Architect. Dat schrijft De Standaard. “Nu is het een plek voor jonge en gevestigde bedrijven met daartussen een publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen”, schrijven de juryleden in het juryrapport. “Neutelings Riedijk Architecten ontwierp deze overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout.”

“De jury is onder de indruk van de manier waarop dit project bijdraagt aan de revitalisering van dit stadsdeel van Brussel. In het gebouw kan het stedelijk leven van daarbuiten worden voortgezet, een cadeau voor de stad."

'Tot het uiterste op vlak van duurzaamheid'

Duurzaamheid staat centraal in Gare Maritime, met 10.000 zonnepanelen op het dak en 3.000 vierkante meter groen. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en maakt het complex gebruik van geothermische verwarming.

“Op het gebied van duurzaamheid zijn de architecten tot het uiterste gegaan en hebben ze alles duidelijk onder controle. Het gaat daarbij niet alleen om cosmetische keuzes, maar ook om de toepassing van veel verschillende innovaties”, schrijven de juryleden nog. Voor de hoofdcategorie van de ARC20 Awards werden in totaal 138 projecten ingezonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?