© Brut + Okra/Kabinet Alain Maron | Het toekomstige Klein Zennepark in de Heyvaertwijk.

Gewest maakt bijna 2,5 miljoen euro vrij voor aanleg Klein Zennepark

NLS
01/12/2023

De Brusselse regering selecteerde het toekomstige Klein Zennepark als winnaar van een projectoproep, in het kader van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Voor de aanleg zal om en bij de 2,5 miljoen euro worden vrijgemaakt. Dat meldt het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

In maart 2023 schreef de Brusselse regering een projectoproep uit in kader van het EFRO-programma 2021-2027. De oproep was gericht tot projecten die onder andere bijdragen aan een groenere, veerkrachtigere en koolstofarme hoofdstad. Geselecteerde projecten moesten bijvoorbeeld zorgen voor groene ruimten die aantrekkelijk waren voor alle Brusselaars, en reflecteren over de manier waarop jongeren ze konden gebruiken.

Uiteindelijk koos het Brussels Gewest voor het Klein Zennepark. Dat wordt een lineair stadspark dat tussen vier huizenblokken loopt in de Molenbeekse Heyvaertwijk. Op termijn zal de groene strook het park van de Ninoofsepoort verbinden met het toekomstige Grote Stadsplein aan Abbatoir-site in Anderlecht. De eerste werken zouden normaal eind 2024 van start gaan.

Groen netwerk

Het toekomstige park sluit daarnaast goed aan bij het Richtplan van Aanleg (RPA) Heyvaert. Volgens dat RPA is het namelijk aanbevolen een groen netwerk aan te leggen in de dichtbebouwde wijk. Om de ontwikkeling en aanleg van het Klein Zennepark een duwtje in de rug te geven, maakt de Brusselse regering een EFRO-subsidie van bijna 2,5 miljoen euro vrij.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is alvast tevreden met de selectie. “Het geplande park past bij de filosofie achter de stadsvernieuwingsinstrumenten en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)", zegt Vervoort in een persbericht. "Het voldoet ook aan de doelstellingen die ermee worden nagestreefd: de ambitie om bij te dragen aan ‘een groener Europa’ door groene ruimten met een hoge milieukwaliteit te ontwikkelen, en die ruimten tegelijk aantrekkelijker te maken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie