Ontwerp van de toekomstige lift naar het dakterras van de Koninklijke Bibliotheek Albertina aan de Kunstberg Keizerslaan (simulatiebeeld)

| Ontwerp van de toekomstige lift naar het dakterras van de Koninklijke Bibliotheek Albertina (KBR) aan de Kunstberg (simulatiebeeld).

Glazen lift naar rooftop moet Koninklijke Bibliotheek meer zichtbaarheid geven

Bettina Hubo
© BRUZZ
02/10/2023

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) aan de Kunstberg wil een glazen lift bouwen die uitkomt op het dakterras. “Zo willen we de ingang van de bibliotheek zichtbaarder maken en het dakterras beter ontsluiten,” zegt directeur Sara Lammens.

Nu moeten de bezoekers van de rooftop en van Albert, het gerenoveerde restaurant van de KBR, het bibliotheekgebouw echt binnengaan en daar de binnenlift naar de vijfde verdieping nemen. “Met de nieuwe lift wordt de toegang tot ons dakterras eenvoudiger,” zegt Lammens.

Ook hoopt de KBR dat de huidige hoofdingang van de bibliotheek dankzij de lift wat opvallender wordt. Die zogenaamde Gutenbergingang is soms moeilijk te vinden voor nieuwe bezoekers. “Klopt,” zegt Lammens. “De ingang ligt wat lager, op min 2, en in een hoekje, lastig voor de signalisatie.”

De nieuwe lift kan volgens haar een extra attractie worden van het gebouw. “De lift zal in het sas van de inkomhal vertrekken en binnen door het gebouw lopen. Doordat de lift traag zal stijgen en dalen, krijgen de bezoekers de tijd om goed om zich heen te kijken. Aan de buitenkant zien ze de Kunstberg, binnen passeren ze langs ons museum. Van in de lift zullen ze een blik kunnen werpen op de handschriften van de hertogen van Bourgondië.”

Balkon met zicht op Kunstberg

Boven, op vijf hoog, tekende het architectenbureau Jo Coenen uit Maastricht een balkon dat uitkijkt op de Kunstberg. “Wie wil kan vandaar naar het dakterras en het restaurant gaan,” vertelt Lammens. “Maar we gaan vlakbij de uitgang van de lift ook een paar banken en bomen neerzetten.”

Het wordt dus een semipublieke plek. “Het platform boven is toegankelijk is voor iedereen, ook voor wie niet naar de bibliotheek of het restaurant wil.” Maar de nieuwe uitkijkplaats zal alleen toegankelijk zijn binnen de openeningsuren van de bibliotheek en het restaurant. Albert is nu hoofdzakelijk overdag open, hoewel er ’s avonds soms events worden georganiseerd.

"Van in de lift zullen de bezoekers een blik kunnen werpen op de handschriften van de hertogen van Bourgondië"

Sara Lammens, directeur KBR

Sara Lammens, directeur ad interim van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR)

De lift zal ook stoppen op niveau nul, de verdieping van het peristyle, de zuilengalerij waar ’s zomers ook recepties en andere evenementen plaatsvinden. Daar bevindt zich ook de oorspronkelijke ingang van de KBR. Die werd afgeschaft, onder meer omdat het niet eenvoudig was om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verzekeren.

Maar mogelijk komt daar in de toekomst opnieuw de hoofdingang. De KBR heeft immers een plan om aan de Gutenbergingang een publieke doorgang te maken zodat het publiek door het gebouw naar de Ruisbroekstraat en de Zavel kan wandelen en niet meer om het reusachtige gebouw heen moet.

Haalbaarheidsstudie naar doorgang

De haalbaarheidsstudie naar de doorgang werd vorig jaar afgerond. “Het is haalbaar, mits enkele aanpassingen,” zegt Lammens. “Zo wordt om veiligheidsredenen de doorgang best afgescheiden van de werking van de bibliotheek. Dat betekent dat we ons onthaal en de vestiaire moeten verhuizen. We overwegen om de ingang opnieuw in de zuilengalerij te maken, net als vroeger. Volgend jaar start een studie over hoe dat concreet zou moeten en welk budget daarvoor nodig is.”

De nieuwe lift zal ongeveer een miljoen euro kosten en wordt gefinancierd door Beliris.

Het openbaar onderzoek naar de liftplannen loopt nog tot 5 oktober.

Ontwerp van de lift naar het dakterras van de Koninklijke Bibliotheek Albertina aan de Kunstberg Keizerslaan (simulatiebeeld van het dakterras)

| De lift moet uitkomen op het dakterras (simulatiebeeld).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni