De Sint-Antoniuskerk in de Genuastraat vanbinnen. Het gedeelte op de foto zal volledig gebruikt worden voor de klimzaal.

Groen licht voor klimhal in Sint-Antoniuskerk in Vorst

HS
© BRUZZ
21/02/2022

Het project voor een klimhal in de Sint-Antoniuskerk heeft een positief advies gekregen van de overlegcommissie in Vorst. Dat betekent dat er een bouwvergunning kan komen. Buiten een klimzone komt er ook een kleine horecagelegenheid.

Aan het positief advies zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden. Ten eerste moet de uitbater van de klimzaal kunnen garanderen dat de werkzaamheden zo weinig mogelijk effect hebben op de vogels die zich vaak in de kerk nestelen. Dit zijn voornamelijk mussen, en de gemeente zou graag hebben dat deze een alternatieve slaapplaats aangewezen krijgen.

cvok4734.jpeg

Een dwarsdoorsnede van de kerk. Vanuit deze hoek bezien wordt alles gebruikt voor de klimzaal.

Ten tweede is het belangrijk dat het koor (het deel van de kerk waar het altaar staat, red.) en de fundamentele structuur van het erfstuk intact blijven en dat deze niet worden aangetast. Dit zal gebeuren aan de hand van richtlijnen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML).

Goed nieuws

"We zijn heel blij met dit nieuws," vertelt schepen van Stedenbouw Alain Mugabo (Ecolo) aan BRUZZ. "We vinden het heel belangrijk dat dit een zo toegankelijk mogelijk centrum wordt, voor de hele gemeente."

Het grootste deel van de Sint-Antoniuskerk is ondertussen al een tijdje gesloten. Maar voor wie de kerk nog wil bezoeken kan dat gerust, dat gedeelte blijft open.

De toekomstige uitbater van de klimzaal hoopt dat de werken eind dit jaar of begin 2023 afgerond kunnen zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni