Hoekhuis van Horta staat te koop voor 2,25 miljoen euro

Bureau Van Eetvelde, een gebouw aan de Palmerstonlaan van de hand van architect Victor Horta, staat te koop. Het Brussels gewest wil het niet kopen. “We kiezen voor de piste van de privé-investeerders,” zegt staatssecrerataris Pascal Smet (one.brussels-SP.A).

Het art-nouveauhuis is momenteel eigendom van de Kroatische Economische Kamer. Die doet het van de hand omdat de indeling van het beschermde gebouw niet meer voldoet aan de huidige noden. Het interieur is een pareltje met zwierig ijzerwerk, schitterende meubelen en prachtig glas-in-lood, maar de kantoorruimtes zijn te groot, de vergaderzalen te klein. “De vraagprijs is 2,25 miljoen,” zegt Sophie Hassewer van het immobiliënkantoor Jacques Bonnivers. “Voor die prijs krijg je een prachtig gebouw, ruim 800 m2 groot en in zeer goede staat.”

Het gebouw is deel van een drieluik. In 1895 vroeg diplomaat Edmond Van Eetvelde, die door koning Leopold II benoemd was als secretaris-generaal van Congo Vrijstaat, aan Horta om een royaal woonhuis voor hem te bouwen in de Palmerstonlaan.

Hotel Van Eetvelde

Het werd het magnifieke herenhuis op nummer 4, dat vandaag bekend staat als Hotel Van Eetvelde. Omdat Van Eetvelde al vlug extra ruimte nodig had, liet hij in de daaropvolgende jaren aan beide zijden een extra pand optrekken door Horta. In het pand op de hoek kwam onder meer zijn bureau. Het is dit gebouw, op nummer 2 van de Palmerstonlaan, dat vandaag verkocht wordt.

Na het overlijden van Van Eetvelde werden de panden gesplitst. Tot driemaal toe probeerden de nieuwe eigenaren van nummer 2 het gebouw af te breken om in de plaats een appartementsgebouw neer te zetten. Maar de stad Brussel weigerde en hield het been stijf. Ondertussen is Bureau Van Eetvelde, net als Hotel Van Eetvelde, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant beschermd en staat het ook ingeschreven op de lijst van werelderfgoed van de Unesco. In 2006 werd het gekocht door de Kroaten, die nu een nieuwe eigenaar zoeken.

Petitie

Gidsenverenging Les visites de mon voisin vindt dat het Brussels gewest het pand moet kopen en het toegankelijk moet maken voor het publiek, samen met Hotel Van Eetvelde, dat op dit moment grondig gerestaureerd wordt. De vereniging begon een petitie, die ondertussen 1.385 handtekeningen telt.

Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet liet gisteren in de commissie regionale ontwikkeling weten dat het gewest daar op dit moment het geld niet voor heeft. “We kiezen voor de piste van de privé-investeerders,” zei hij.

Smet benadrukte dat het gewest zich wel degelijk inzet voor de promotie en het toegankelijk maken van art nouveau in de stad. “De gebouwen zijn onder meer te bekijken tijdens de Open Monumentendagen en het Banad-festival, evenementen die wij steunen. Wij steunen ook de website die virtuele rondleidingen aanbiedt. En we betalen mee aan de restauratie van Hotel Van Eetvelde.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?