| Deze brug is ondertussen vier jaar afgesloten, behalve voor voetgangers en fietsers.

Marchantbrug in Anderlecht al vier jaar dicht

TDN
© BRUZZ
25/02/2019

De renovatie van de de bouwvallige Klein Eiland- of Pierre Marchantbrug in Anderlecht laat lang op zich wachten. Intussen is de brug over het kanaal al ruim vier jaar dicht voor het autoverkeer. Het Brussels Gewest moet nog steeds een effectenstudie laten uitvoeren.

De brug tussen de Pierre Marchantstraat en de Klein Eilandstraat in Anderlecht ging in 2014 dicht, nadat een stuk beton op een auto was terechtgekomen in de tunnel onder de brug. Sindsdien mogen enkel voetgangers en fietsers passeren. De doorgang van de Kanaaldijk onder de brug is wel hersteld en dus kan het autoverkeer opnieuw onder de brug doorrijden.

Geen nieuwe brug, maar renovatie

De bewuste brug, die dateert uit 1936, staat al lang te boek als bouwvallig. Er ligt dan ook al jaren een project in de schuif om ze af te breken en te vervangen door een nieuwe tuikabelbrug. Daarvoor werd al in 2011 een vergunning afgeleverd, maar die plannen waren te duur (lees: zo'n 20 miljoen euro) en dus werd in 2015 geopteerd voor een renovatie.

Intussen bleef het muisstil rond de Marchantbrug. "Nochtans is het een belangrijke verkeersas in een wijk die snel groeit", aldus Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), Brussels Parlementslid en voormalig schepen van Stedenbouw in Anderlecht in de krant La Dernière Heure.

Wachten op effectenstudie

De Brusselse regering bestelde nog steeds geen effectenstudie, en dus kan er ook geen bouwvergunningsaanvraag neergelegd worden. "In het beste geval zal de brug opnieuw open zijn voor het autoverkeer in 2020, maar ze is al dicht sinds december 2014", hekelt Van Goidsenhoven. Volgens de MR-politicus (en lid van de gewestelijke oppositie) zien ondernemingen hun zakencijfer afnemen door de impasse.

"De toegankelijkheid van de kanaalzone is sterk afgenomen sinds de sluiting. Vrachtwagens moeten omrijden en komen zo terecht in residentiële wijken. Dit dossier is typerend voor de Brusselse regering, die niet capabel is om voldoende visie aan de dag te leggen bij grote infrastructuurwerken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Stedenbouw, Klein Eilandbrug, Pierre Marchantbrug, Gaëtan Van Goidsenhoven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni