| Links zicht op de huidige Gesù-site, rechts simulatiebeeld van het nieuwe YUST-project.

Na 20 jaar einde aan leegstand: Gésu-klooster wordt verbouwd tot hotel- en colivingflats

HUB
© BRUZZ
12/06/2023

Eindelijk gaat er iets gebeuren met het Gesù-klooster in Sint-Joost-ten-Node. Als alles goed gaat, beginnen eind dit jaar de werken voor de verbouwing van het klooster tot hotel- en colivingflats. Voor de kerk en de kapel is er nog steeds geen plan.

YUST Brussels, zoals het hotel- en colivingproject heet, is de jongste telg van de YUST City Flats-keten die ook in Antwerpen en Luik projecten heeft. In Brussel zal het oude Gesù-klooster deels tot hotelkamers en deels tot huurstudio’s worden verbouwd waar bijvoorbeeld expats wat langer in kunnen verblijven. “In beide gevallen zal men kunnen genieten van uitgebreide diensten en gedeelde ruimtes zoals een coworkingspace, binnentuin, bibliotheek, dakterras en restaurant,” legt Cliff Vandeneynde, business development manager van Realis uit.

Projectontwikkelaar Realis staat in voor de commercialisering van het project en is momenteel hard op zoek naar investeerders, mensen die minstens 210.000 euro beschikbaar hebben en dat willen investeren in de aankoop van een YUST-kamer.

In totaal komen er honderdveertig flats, zegt Vandeneynde. “Vijftig hotellofts en negentig huurstudio’s.” De werken zouden nog dit jaar beginnen en eind 2025 klaar zijn.

Leegstand sinds 2004

Met dit project komt er na zo’n twintig jaar een einde aan de leegstand van de negentiende-eeuwse Gesù-site. Het complex met klooster, kerk, kapel en enkele neoclassicistische gebouwen, gelegen op de hoek van de Koningsstraat en de Dwarsstraat, tegenover de Botanique, staat al leeg sinds 2004. Voorheen deed het jarenlang dienst als bejaardentehuis voor jezuïeten-missionarissen op leeftijd.

In 2007 verkochten de jezuïeten het hele complex aan vastgoedinvesteerder Pierre Buyssens, die tot dan vooral actief was in het Zwitserse hotelvastgoed. Hij richtte de nv Rue Royale op met de bedoeling om de site om te toveren tot luxehotel met honderdvijftig kamers. Het moest het meest prestigieuze hotel van Brussel worden, en zou worden aangevuld met woningen.

Na een eerste, afgewezen bouwaanvraag gingen de gemeente Sint-Joost en het gewest akkoord met een kleiner hotelproject, maar stadsverenigingen IEB en Arau gingen in beroep bij de Raad van State, waarna de vergunning verworpen werd. De Raad oordeelde dat het project afbreuk deed aan de huisvestingsfunctie van de plek.

"Dat gebouwen op deze plek in Brussel zo lang leegstaan, kan echt niet"

Frederic Roekens, gemeenteraadslid voor Groen in Sint-Joost-ten-Node

Krakers

Intussen werd het pand gekraakt door een tweehonderdtal mensen zonder papieren, die er jaren bleven, voor ze in 2013 onder grote mediabelangstelling door de politie uitgezet werden.

Omdat het hotelproject maar niet van de grond kwam, werd in 2019 nog maar eens een aangepaste bouwvergunning gelanceerd. Buyssens’ zoon Alexandre wilde nu in de kerk een markthal maken, gewijd aan gastronomie en Brussels en Belgisch savoir-faire.

Nauwelijks enkele maanden later verkocht eigenaar Buyssens een flink deel van de site, met name het klooster en enkele gebouwen, aan twee Vlaamse investeerders: VDD Project Development uit Brugge, dat in Brussel ook onder meer het voormalige Actiris-gebouw aan het Beursplein transformeert tot The Dome, en de nv Redet, het bedrijf achter het Antwerpse colivingconcept YUST. Hun bedoeling was om koopwoningen en een colivingproject te realiseren op de site. Buyssens behield de kerk en de kapel, gebouwen waarin de kopers geen interesse hadden. Zijn bedoeling was nog steeds om een markthal te maken in de kerk. In 2021, kort nadat de site getroffen werd door een dakbrand, volgde nog maar eens een gewijzigde bouwaanvraag.

Rue Royale failliet

Eind vorig jaar ging de nv Rue Royale van Pierre en Alexandre Buyssens ook nog eens failliet. De Vlaamse investeerders, die ondertussen de nv Gesù hadden opgericht, gingen solo verder met hun plannen. Ze kregen eind vorig jaar de definitieve vergunning voor hun woningen- en colivingproject en voor de inrichting van winkels beneden.

De curator die het faillissement van de nv Rue Royale beheert, machtigde enkele maanden geleden immobureau Cushman&Wakefield om een koper te vinden voor de kerk en de kapel. Ondertussen zou er een geïnteresseerde kandidaat zijn. “We zijn nog in onderhandeling en kunnen er verder niets over zeggen,” zegt Jonathan De Crem van Cushman&Wakefield.

Frederic Roekens, gemeenteraadslid voor Groen in Sint-Joost-ten-Node, zou het wel zien zitten dat er een extra concertzaal voor de Botanique in de kerk ingericht zou worden. “Maar dat gaat wellicht niet gebeuren, ik denk niet dat de Franse Gemeenschap daarvoor de middelen heeft.” Hij vindt het in elk geval de hoogste tijd dat er een einde komt aan deze “enorme stadskanker”. “De site werd verkocht in 2007, we zijn nu 2023. Dat gebouwen op deze plek in Brussel zo lang leegstaan, kan echt niet.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni