20180125 Sociale Woonblok BRUZZ ACTUA 1601

| Plannen voor bijkomende sociale woningen wachten op uitvoering.

'Negenduizend bijkomende sociale woningen tegen 2025'

Laurent Vermeersch
02/02/2018

Op basis van de vele projecten voor nieuwbouw en renovatie van bestaande sociale woningen berekende studiebureau Isis Consult dat er tegen 2025 ruim negenduizend sociale woningen kunnen bijkomen. Die prognose roept echter vragen op omdat eerdere beloftes over sociale woningbouw nooit gehaald zijn.

Het meest beruchte voorbeeld is het 5.000-woningenplan van het Brussels Gewest. Dat werd gelanceerd in 2004 door toenmalige staatssecretaris voor Huisvesting Françoise Dupuis (PS) en moest binnen de vijf jaar gerealiseerd zijn. Ondertussen zijn we veertien (!) jaar verder en is dat cijfer nog altijd niet gehaald.

Meer nog: door het tijdelijk buiten gebruik stellen van verouderde woningen met het oog op renovatie trappelt het aantal beschikbare sociale woningen al jaren ter plaatse.

De moeilijkheid om sociale woningen te realiseren heeft verschillende oorzaken, zoals de relatief beperkte (en vaak dure) grond in Brussel, en de administratieve molen die bouwprojecten moeten doorworstelen. De moeilijkheid van renovaties is dan weer het tijdelijk verplaatsen van de bewoners, terwijl de vraag sneller groeit dan het aanbod…

In 2004 lanceerde Françoise Dupuis (PS) het 5000-woningenplan dat binnen de vijf jaar gerealiseerd moest zijn. Veertien jaar later is het cijfer nog niet gehaald.

20180125 Sociale Woonblok 2 BRUZZ ACTUA 1601

Toch zijn er nog heel wat mogelijkheden om nieuwe woningen te bouwen. De ontwikkeling van de strategische terreinen die eigendom zijn van het gewest zoals de Delta- of Josaphatsite is echter een werk van lange adem. De BGHM heeft daarnaast zelf verschillende terreinen in bezit, vooral in de buitenwijken van de stad, maar stuit daar vaak op onbegrip van buurtbewoners.

Een project dat bijvoorbeeld maar niet van de grond komt is dat aan de Witte Vrouwenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. Tussen bestaande woonwijken en het Zoniënwoud ligt daar een lap landbouwgrond verdoken van bijna tien hectare. Het gewest hoopte er ooit bijna duizend woningen te realiseren, waarvan een meerderheid sociale.

Na protest werd dat al snel teruggebracht tot zeshonderd. Na een jarenlange impasse is het project verder afgeslankt tot ‘een tuinwijk van de 21e eeuw’, op maat van de groene en residentiële omgeving. Desondanks werd het nieuwe masterplan allesbehalve positief onthaald op een recente bewonersvergadering. “Het is vaak een dovemansgesprek,” zegt BGHM-directeur Yves Lemmens. “Mensen willen wel sociale woningen, maar niet bij hen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni