Nieuw monument ter ere van drie Brusselse verzetsstrijders op komst

© PhotoNews
| Bianca Debaets (CD&V) in het Brussels parlement.

In het Brussels Parlement werd deze middag in de commissie Financiën een voorstel van resolutie unaniem goedgekeurd. Daarin vraagt Bianca Debaets, Brussels parlementslid (CD&V), om een monument op te richten ter ere van drie Brusselse verzetshelden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van heel wat Joden gered hebben tijdens hun verzetsactie in Boortmeerbeek.

Op 23 april 1943 saboteerden de jonge Brusselaars Youra Livchitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau met succes een deportatietrein. Het zogenaamde ‘Twintigste Konvooi’ was op weg van de Mechelse Dossinkazerne richting Auschwitz, met 1.631 Joden (waarvan 262 kinderen) aan boord richting een zekere dood.

De drie verzetshelden, gewapend met slechts een pistool en een rode lantaarn, slaagden erin om de trein ter hoogte van Boortmeerbeek tot stilstand te brengen en zo 231 gedeporteerden te laten vluchten.

Een deel van hen werd neergeschoten of opnieuw opgepakt door de nazi’s, maar 131 personen wisten te ontsnappen. Onder hen ook Simon Gronowski, die ten tijde van de gebeurtenissen elf jaar oud was en vandaag nog steeds lezingen houdt om zijn verhaal over die ontsnapping te vertellen.

Youra Livchitz raakte bij deze verzetsdaad gewond en verstopte zich in Brussel, waar hij later verraden werd door iemand uit hun netwerk en gefusilleerd werd door de Duitsers. Robert Maistriau en Jean Franklemon werden aangehouden, maar overleefden de oorlog.

De tekst werd ondertekend door Bianca Debaets (CD&V), Viviane Teitelbaum (MR), Guy Vanhengel (Open Vld), Céline Fremault (cdH), Isabelle Emmery (PS), Marc Loewenstein (DéFI), Cieltje Van Achter (N-VA) en John Pitseys (Ecolo). “Deze drie jonge Brusselaars hebben met gevaar voor eigen leven gestreden tegen het nazisme”, stelt Debaets. “Zij zijn, net zoals alle andere verzetshelden, rolmodellen die ook vandaag nog als inspiratie kunnen dienen voor de jeugd van nu.", klinkt het.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?