Beeld VD WEEK fontein Simonis BRUZZ ACTUA 1577

De fontein aan de rotonde van Simonis.

Nieuw stadsvernieuwingscontract rondom Simonis op til

EC
© BRUZZ
09/03/2020

De wijk rond metrostation Simonis in Koekelberg krijgt de komende jaren een nieuw elan. De Brusselse regering heeft beslist om een nieuw stadsvernieuwingscontract in de buurt uit te werken. De uitwerking zou in het voorjaar moeten beginnen.

Met een stadsvernieuwingscontract (SVC) kunnen wijken die door meerdere gemeenten lopen een frisse wind krijgen. Het Gewest stelt dan samen met de betrokken gemeenten een actieplan op, om de wijk van nieuwe woningen, diensten en bijvoorbeeld parken te voorzien. De precieze uitwerking van zo'n actieplan verschilt, maar het gaat telkens om wijken die twee of meer gemeenten doorkruisen en daardoor moeilijk op te waarderen zijn via de klassieke wijkcontracten.

De buurt rond metrostation Simonis, op de grens van Koekelberg met Sint-Jans-Molenbeek, krijgt de komende jaren ook zo'n vernieuwingsplan. Dat laat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten in een persbericht. De regering heeft afgelopen donderdag goedgekeurd om een SVC in de wijk uit te werken.

Leopold II-laan

"Met het onderzoeksgebied 'rond Simonis' krijgen we een kans om de stedelijke breuklijnen die verband houden met de spoorweg en de Leopold II-laan te verkleinen aan de noordwestkant van Brussel", zegt Vervoort.

De zone zou een aansluiting vormen met de wijk rond het Weststation, dat al een eigen stadsvernieuwingscontract heeft. Aan het andere uiteinde sluit ze aan met de buurt rond het Saincteletteplein, waar het SVC Citroën vandaag al voor een reeks vernieuwingsprojecten zorgt. De focus ligt dus op de Leopold II-laan en loopt vanaf de Basiliek langs de wijken Karreveld en Frans Hospitaal doorheen Sint-Jans-Molenbeek.

Met het stadsvernieuwingscontract hoopt het Gewest een aantal van de eigen plannen verder te zetten, zoals een groen netwerk en meer fietspaden in de buurt. Zo is er sprake van een mogelijke voetgangers- en fietsverbinding langs de spoorweg tussen Simonis en het Weststation. Het gaat ook over tewerkstelling, lokale productieactiviteiten en een betere toegang tot de stad.

De precieze actiepunten worden vanaf het voorjaar verder onderzocht in de betrokken buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , stadsvernieuwingscontract , Simonis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni