De wijk Cité Moderne is intussen verouderd.

Ondergrondse parking, nieuwe turnzaal en crèche voor Berchemse wijk Cité Moderne

SD
© BRUZZ
02/01/2023

De wijk Cité Moderne in Sint-Agatha-Berchem krijgt een grondige make-over met een nieuwe crèche, een sportzaal en nieuwe voetpaden. Het Gewest heeft het licht op groen gezet voor een wijkcontract van 12,5 miljoen euro.

De Cité Moderne is een wijk met hogere werkloosheidscijfers, lagere inkomens en een hogere bevolkingsdichtheid dan gemiddeld, legt burgemeester Christian Lamouline (Les Engagés) uit.

Tijdens een eerste fase werd anderhalf jaar gewerkt aan het dossier om een projectprogramma op te bouwen dat uiteindelijk werd ingediend bij het Gewest. “Dat hebben we gedaan met de hulp van de buurtbewoners en specialisten,” aldus Lamouline.

Vanaf januari wordt het programma gedurende vier jaar uitgevoerd dat bestaat uit verschillende projecten.

Zo worden enkele publieke voorzieningen gecreëerd. Het gaat om ‘een huis van innovatie en solidariteit’, een soort van polyvalente zaal waaraan ook woningen zullen worden gebouwd.

Ondergrondse parking

Daarnaast volgt er ook een crèche met 70 plaatsen, met ook een handelsruimte en een ondergrondse parking. Ook komt er een sportzaal voor de wijk. “In onze gemeente hebben we al twee sportcomplexen, maar dit is echt eentje voor de wijk, mét een kleine cafetaria," aldus de burgemeester.

Bovendien moet de wijk opgewaardeerd worden met nieuwe voetpaden, ontmoetingsplekken en sportinfrastructuur buiten. Ook zal op sommige plekken de maximale verkeerssnelheid naar omlaag getrokken worden.

'Wijk onder handen nemen'

“Deze wijk werd ooit gebouwd door de bekende architect Victor Bourgeois, ongeveer honderd jaar geleden, met veel sociale woningen. Maar de pleinen zijn niet meer aangenaam en er zijn geen sportzalen. Mensen zitten dus heel vaak buiten en dat veroorzaakte problemen. We moesten deze wijk onder handen nemen.”

De burgemeester hoopt de subsidies voor het project nog te kunnen uitbreiden tot 23 miljoen euro door eventuele bijkomende subsidies, zoals die voor beschermde gebouwen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni