Over vier jaar geen natte voeten meer in Jubelparkmusea

De daken van de Jubelparkmusea krijgen hun langverwachte en broodnodige vernieuwing. Dat gebeurt in vier fasen, die in 2022 afgerond moeten zijn. Het totale kostenplaatje van de werkzaamheden bedraagt 21 miljoen euro en wordt gedragen door het federale investeringsfonds Beliris en Regie der Gebouwen. De musea blijven de hele operatie lang open voor het grote publiek.

Bezoekers van het Legermuseum, Autoworld en het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark kunnen vanaf 2022 hun paraplu thuislaten. In dat jaar moeten de lekken aan de daken van de verschillende musea gedicht zijn.

De werkzaamheden zullen verlopen in vier fasen. Belangrijk is dat een volgende fase pas in werking treedt wanneer een vorige fase volledig afgerond is en een kwaliteitscontrole doorstaan heeft.

Enige vertraging is dus niet uitgesloten. Dat zou niet nieuw zijn, want de renovatie sleept al geruime tijd aan. Zo werd er in 2016 al een voorlopige herstelling uitgevoerd in afwachting van de grondige, structurele vernieuwing die op 22 oktober van start gaat.

Van kloostertuin tot Triomfboog

In een eerste fase wordt de kloostertuin, de vierkante koer en het Legermuseum aangepakt (zie roze gedeelte op de foto, red.). Naast het aanbrengen van een thermische isolatie, wordt ook de afvoer van het regenwater op punt gesteld en komen er bovenop de gewelven fonkelnieuwe koepels. (Lees verder onder de foto).

Gefaseerde renovatie Jubelparkmusea
© Beliris
| De renovatie van de daken van de Jubelparkmusea begint in de kloostertuin en eindigt aan de Triomfboog.

Tussen 2019 en 2020 focust de vernieuwingsoperatie onder andere op de Japanse tuin en het dak van de Rotonde (zie blauw gedeelte op de foto, red.). Het jaar daarna zijn Autoworld en de ateliers van het Museum Kunst en Geschiedenis aan de beurt (groen gedeelte op de foto, red.).

Tot slot worden ook de terrassen op de Triomfboog onder handen genomen en wordt er gewerkt aan de verticale glaspartijen van het dak aan de luchtvaarthal (oranje gedeelte op de foto, red.).

‘Werken komen geen dag te vroeg’

De Regie der Gebouwen investeert samen met het federaal investeringsfonds Beliris 21 miljoen euro in de dakbekleding van de Jubelparkmusea. Dat is een serieuze hap uit het totaalbudget van 70 miljoen euro dat Beliris samen met Regie der Gebouwen vrijmaakt voor de volledige vernieuwing van de Jubelparksite en het Museum voor Schone Kunsten. Voor minister Jambon (N-VA) is de ingreep wel absoluut noodzakelijk.

“We willen naar de buitenwereld toe geen beeld uitdragen van lekkende daken. Het begin van de werken komt dan ook geen dag te vroeg. Samen met de herstellingswerken aan de Congreskolom en de toekomstige opknapbeurt van de koninklijke serres in Laken, is het een van de belangrijkste Brusselse renovatieprojecten”, liet hij optekenen op de persconferentie.

Ook vicepremier Didier Reynders (MR) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) waren aanwezig in het Jubelpark. Die laatste benadrukte dat de musea tijdens de werken openblijven voor het grote publiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?