Zicht op het Westside-project vanaf de Sylvain Dupuislaan in Anderlecht
© XDGA | Zicht op het Westside-project vanaf de Sylvain Dupuislaan in Anderlecht.

Positief advies voor toren aan Sylvain Dupuislaan in Anderlecht

AD
© BRUZZ
28/11/2023

Een theater, een hotel, appartementen en een woonzorgcentrum: de overlegcommissie heeft een positief advies gegeven voor de bouw van het Westside-project in Anderlecht, vlak bij Westland Shoppingcenter en de Ring.

Het Westside vastgoedproject op de Sylvain Dupuislaan kreeg positief advies van de overlegcommissie in Anderlecht. Projectontwikkelaar Care Ion, dat ook verschillende woonzorgcentra uitbaat in het gewest, wil daar een 100 meter hoge toren bouwen. Die moet onderdak bieden aan onder andere een theater met 500 zitplaatsen, een woonzorgcentrum, (service)flats, een hotel en een panoramische skybar.

Van woonzorgcentrum tot skybar

Het woonzorgcentrum - inclusief cafetaria en restaurant - moet in totaal 90 bewoners huisvesten. Zij zullen op drie verdiepingen verblijven, waarvan de bovenste twee zijn voorbehouden voor serviceflats. Op elke verdieping worden ook buitenruimtes voorzien voor de bewoners.

Verdiepingen 7 tot en met 12 zullen ingericht worden als hotel, met in totaal 47 kamers. Op de twaalfde verdieping moet een bar met panoramisch uitzicht komen.

Vanaf de dertiende verdieping moeten er in totaal 65 appartementen komen, waarvan er 25 zijn voorbehouden voor mensen met een beperkte mobiliteit. De meeste appartementen (39) hebben twee slaapkamers. Daarnaast komen er nog 12 driekamerappartementen, 1 eenkamerappartement en 13 studio's. De toren zal ook 331 parkeerplaatsen voorzien voor fietsers en 128 voor auto's.

Op de bovenste verdieping komt een restaurant met panoramische tuin en skybar, die gasten op een 360-graden zicht op de stad zal trakteren. Het restaurant moet zowel voor bewoners als bezoekers toegankelijk zijn.

Aangepaste mobiliteit

Het Gewest investeerde eerder al in aangepaste mobiliteit in de buurt. Op de Sylvain Dupuislaan werd een rijstrook geschrapt voor autoverkeer en als aparte bus- en fietsstrook ingericht. Die herinrichting kon wel op enige kritiek rekenen van buurtbewoners en handelaars.

Het positief advies van de commissie ging wel gepaard met voorwaarden, onder meer over het aantal hotelkamers en parkeerplaatsen. Het is nu aan het studiebureau om die aanpassingen door te voeren. Daarna zal het gewest al dan niet een bouwvergunning afleveren.

20231128 Westside Anderlecht
© XDGA | Benedenverdieping.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie