Het Beursplein met centraal The Dome, het voormalige Acirisgebouw

| Het geplande project The Dome aan het Beursplein.

Project The Dome moet eind 2024 opengaan

HUB
© BRUZZ
21/09/2021

De overlegcommissie buigt zich binnenkort over de plannen van The Dome, de reconversie van het vroegere Actirisgebouw. Beneden komen Eataly en AD Delhaize, daarboven coworkingruimtes en nog daarboven appartementen, hoofdzakelijk studio’s.

In het monumentale gebouw, dat een soort driehoek vormt tussen de Anspachlaan, de Kiekenmarkt en de Paul Devauxstraat, waren vanaf het eind van de negentiende eeuw de Grands Magasins de la Bourse gevestigd, een van de eerste grootwarenhuizen in ons land. Later, eind vorige eeuw, werd het het hoofdkantoor van arbeidsbemiddelingsorganisatie Actiris.

Toen Actiris vijf jaar geleden naar de Astrotoren verhuisde, besloot het Brussels Gewest dat het flink verouderde gebouw volledig moest worden herontwikkeld.

Projectontwikkelaars konden een voorstel insturen naar de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI). Die selecteerde uiteindelijk het project The Dome van ontwikkelaars VDD Project Development en Dick Vervoordt, zoon van antiquair en interieurinrichter Axel Vervoordt.

Zij willen de gelijkvloerse en eerste verdieping inrichten voor de eerste Belgische vestiging van de internationale keten Eataly, die altijd een Italiaanse foodmarkt combineert met Italiaanse restaurants en bars. De AD Delhaize, de drukst bezochte van het land, mag blijven, maar verhuist voor het grootste deel naar de kelder.

Op de tweede, derde en vierde verdieping zijn kantoren en coworkingspaces gepland. Hiervoor gaan de promotoren samenwerken met Fosbury & Sons.

Vijftig studio's

Nog hoger, op de vijfde, zesde, zevende en nieuw te bouwen achtste verdieping komen in totaal zestig appartementen, waarvan vijftig studio’s. Bedoeling is dat het een colivingproject wordt. Daarom worden er gemeenschappelijke ruimtes – wasplaats, keuken, salon – gemaakt en komt er op het dak een gemeenschappelijk terras met serres en een groententuin.

Voor de realisatie van The Dome wordt het gros van het gebouw grondig gerenoveerd, maar er zal ook een stuk worden afgebroken, met name aan de Kiekenmarkt, en vervangen door een nieuwbouw.

De bouwaanvraag werd twee jaar geleden al ingediend, samen met de plannen getekend door architecten Coussée & Goris. Ondertussen is er een effectenstudie gebeurd, waarna het project lichtjes werd aangepast. Momenteel (nog tot 7 oktober) loopt het openbaar onderzoek.

Eenmaal de stedenbouwkundige vergunning op zak zal het volgens projectontwikkelaar Johan Vandendriessche (VDD) nog zeker drie jaar duren voor de verbouwing klaar is. “Het is een groot project, 25.000 m2 in het totaal.” Hij hoopt dat The Dome eind 2024 open kan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni