Renovatie Louizagalerij: "We gaan de galerij weer karakter geven"

© MA2
| Zo zou de Louizagalerij er gaan uitzien na de renovatie.

Eindelijk ligt er een concreet renovatieplan op tafel voor de Louizagalerij aan de gelijknamige laan in Elsene. MA², het architectenbureau van Francis Metzger, zal de renovatie uitvoeren en stelt de plannen voor aan BRUZZ: "We gaan exclusieve raamwerken plaatsen en de winkelruimtes zullen groter worden."

Het gaat niet goed met de ooit roemrijke Louizagalerij. Veel ruimtes staan leeg, en de winkels die nog open zijn klagen over het gebrek aan passage, net omdat er zo nog zo weinig winkels zijn. Over een nakende renovatie weten ze weinig tot niks. "Niemand brengt ons op de hoogte, we horen enkel geruchten over de renovatie," laat een medewerker van IU by Multipharma weten aan BRUZZ.

Toch komt die renovatie er wel degelijk. BRUZZ sprak met Guillaume Burnet van MA², die in naam van Francis Metzger de plannen voorstelt. "We werken al zo'n twee jaar aan dit project, nu zijn de plannen helemaal klaar en wachten we enkel nog op groen licht van alle eigenaars om aan de werken te beginnen," vertelt Burnet.

Op 21 juni wordt op een vergadering met alle eigenaars de beslissing genomen over de start van de renovatiewerken. De werken zouden al op het einde van de maand aangevat worden en tussen de zes en acht maanden in beslag nemen.

Verloren prestige terugbrengen

De renovaties vinden enkele plaats in de originele Louizagalerij. De Louizapoortgalerij en de Espace Louise (beiden aan de Gulden Vlieslaan) zijn in handen van andere eigenaars die geen deel uitmaken van het project. MA² hoopt wel dat wanneer de renovatie van de Louizagalerij voltooid zal zijn, ze ook met de andere galerijen over een project kunnen praten.

MA² , gespecialiseerd in renovaties van erfgoed, werkte eerder al aan iconische gebouwen zoals het Station Brussel-Centraal en wil met de renovatie in de Louizagalerij, ook Brussels erfgoed, het originele karakter van de befaamde galerij terug in ere herstellen. Zo heeft MA² exclusieve raamwerken ontworpen die doen terugdenken aan de originele. Daarnaast kijken de architecten er ook op toe dat alles wat met veiligheid te maken heeft, zoals brandveiligheid en ventilatie, terug op punt staat.

Ook de grootte van de winkelruimtes wordt aangepast. De ruimtes in de galerij zijn 25 vierkante meter groot en dat is volgens MA² niet meer geschikt voor de commerciële markt van vandaag. Daarom dat verschillende cellen worden gehergroepeerd om grotere ruimtes te creëren.

Louizagalerie (simulatie)
© MA2
| Een simulatie van de gerenoveerde galerij.

Project van lange adem

Het tot stand komen van een concreet plan heeft enige tijd geduurd. Onder andere door het feit dat het gaat om meerdere eigenaars die akkoord moeten gaan met de renovatie.

Gérald Hibert, eigenaar van GH Group, heeft de meerderheid van de ruimtes in handen, maar staat niet alleen in voor de beslissing. Nu er plannen op tafel liggen waar alle eigenaars achterstaan, kan er een concrete beslissing genomen worden rond de start van de werken.

Ook de beslissing rond de bouwvergunning, die uiteindelijk niet nodig blijkt te zijn, heeft heel wat tijd in beslag genomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?