Schaarbeek koopt oude buurtbioscoop voor uitbreiding cultureel centrum

De wijkbioscoop bevond zich op de nummers 296-300 op de Haachtsesteenweg. Nummer 296 heeft voor een deel nog steeds de kenmerkende façade van Cinéma Elite

De gemeente Schaarbeek heeft een voormalige buurtbioscoop op de Haachtsesteenweg gekocht: Cinéma Élite. Bedoeling is om de ruimte te integreren in de erachter liggende culturele ruimte Espace Scarabaeus. Het complex moet uitgroeien tot een echt sociocultureel centrum voor de wijk.

Dat zegt burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) in een interview met La Capitale maandag. Bevoegd schepen van Franstalige cultuur, Sihame Haddioui (Ecolo), bevestigt het nieuws aan BRUZZ.

De buurtbioscoop Élite werd in 1958 opgericht in de Haachtsesteenweg, op de huidige nummers 296-300, niet ver van de Sint-Servaaskerk en het bekende café Bar du Gaspi.

In 1981 al sloot de bioscoop de deuren. Momenteel huist er een Afrikaanse kerk. (Lees verder onder het originele bouwplan):

Cinema Elite, op de originele bouwplannen
© Irismonument
| Cinéma Élite, op de originele bouwplannen

Binnen het kader van een wijkcontract kon de gemeente de panden opkopen. "Bedoeling is om ze te verbinden met de erachter liggende Espace Scarabaeus om er één groot cultureel centrum van te maken", legt Haddioui uit. De Espace Scarabaeus heeft nu zijn ingang aan de Hollestraat, een straat net achter de Haachtsesteenweg.

Espace Scarabaeus
© Google
| Espace Scarabaeus in de Hollestraat zal verbonden worden aan de voormalige wijkcinema erachter

"De programmatie wordt sociocultureel, gericht op publiek uit de wijk dat niet veel in contact komt met cultuur", zegt de schepen. Of er ook Nederlandstalige voorstellingen komen, wordt nog bekeken.

De Schaarbeekse vzw Renovas, die instaat voor de coördinatie van het wijkcontract, heeft een openbare aanbesteding uitgeschreven. Eerstdaags worden de architecten voor de verbouwing gekozen. Het nieuwe complex moet over twee à drie jaar klaar zijn voor gebruik, laat Haddioui nog weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?