Het interieur van de Sint-Suzannakerk in Schaarbeek

| Het interieur van de Sint-Suzannakerk in Schaarbeek

Schaarbeekse Sint-Suzannakerk heropent met gratis tour na renovatie

JC
┬ę BRUZZ
12/04/2019

Na meer dan drie jaar renovatiewerken is de monumentale Sint-Suzannakerk in Schaarbeek volledig gerestaureerd. De glas-in-loodramen, de gevels en de daken steken allemaal in een nieuw jasje. Het Molenbeekse architectenbureau Arsis mocht de kerk in z'n oude glorie herstellen.

Dat meldt gemeenteblad Schaarbeek Info donderdag.

Het modernistische gebouw werd in 1928 voltooid door de jonge architect Jean Combaz. De kerk ontleent haar naam aan Suzanne, de dochter van generaal Maes, die tijdens de Eerste Wereldoorlog overleed. Het was diens weduwe die de kerk bestelde en naar haar dochter vernoemde. De Sint-Suzannakerk is een uniek stuk Brussels patrimonium, want ze is opgetrokken uit beton en er zijn in heel het gewest maar drie zulke betonkerken. Bekender is de Sint-Jan de Doperkerk in Molenbeek.

Renovatie Sint Suzannakerk c Saskia Vanderstichele 2

| Renovatie Sint Suzannakerk

Maar net daarin lag het probleem. De gevel van de Sint-Suzannekerk was aangetast door betonrot en renovaties waren dringend nodig. Dat dossier liep niet van een leien dakje, want de Schaarbeekse kerk is in haar geheel geklasseerd als monument. Dat betekent dat je er niet zo maar aanpassingen aan mag doen.

Respectvol restaureren

Glasraam Sint-Suzannakerk in Schaarbeek

| Glasraam Sint-Suzannakerk in Schaarbeek.

Het Molenbeekse architectenbureau Arsis tekende een plan uit waarbij de kerk in haar oude glorie hersteld werd. Daarbij had het team vooral aandacht voor de bijzondere glas-in-lood-ramen. Die zijn jonger dan de rest van de kerk. Ze dateren uit het midden van de vorige eeuw en zijn erg uniek: zeer abstract met felle kleuren. Arsis moest zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke plannen blijven om die ramen volledig tot z'n recht te laten komen.

Om de renovatie van het modernistische monument te vieren organiseert de dienst Erfgoed van de gemeente Schaarbeek op 27 april een hele namiddag lang geleide bezoeken. Krijg je het liefst uitleg in het Nederlands, dan kan je alleen om 15.30 uur aansluiten. Franstalige geïnteresseerden krijgen tussen 14 en 17 uur elk halfuur een kans, behalve om 15.30 uur natuurlijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , Renovatiewerken , sint-suzannakerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni