Sint-Gillis krijgt stadspark naast Voorplein

© Studio Paula Vigano - VVV - ARA - BAS
| De kasseien op het Marie Jansonplein maken deels plaats voor gras, deels voor nieuwe verhardingen.

Het Marie Jansonplein wordt een stadspark, dat moet zorgen voor meer groen in het dichtbevolkte Sint-Gillis. De gemeente gaat daarvoor in zee met de Italiaanse architecten die ook het Park Spoor Noord in Antwerpen mee vormgaven.

Het Sint-Gillisvoorplein is ondertussen al enkele jaren autovrij en vorige zomer werd de vernieuwde Parvis feestelijk ingehuldigd. Binnenkort krijgt ook het aanpalende Marie Jansonplein een grondige heraanleg in het kader van het wijkcontract Voorplein-Morichar.

Een budget van 3,8 miljoen euro moet het hellende plein tussen het Voorplein en de Munthofstraat omvormen tot een stadspark met meer bomen en gras. De kasseien gaan op de schop, maar een deel van de ruimte krijgt wel een nieuwe verharding, onder meer om plaats te bieden aan de wekelijkse fijnproeversmarkt op donderdag.

Eerder kreeg de vzw Toestand, bekend van onder meer Allée du Kaai, de opdracht om een aantal experimenten en observaties uit te voeren op het plein. Een studiebureau organiseerde parallel enkele workshops in het kader van het wijkcontract. Daaruit kwamen enkele belangrijke elementen voor de heraanleg naar boven: vergroening, recreatie- en sportvoorzieningen, ontmoetingsruimtes en een openbaar toilet.

Marie Jansonplein Moskoustraat
© Studio Paula Vigano - VVV - ARA - BAS
| Het vernieuwde plein zal aansluiten op het Voorplein. Simulatiebeeld met zicht op de Moskoustraat.

Het nieuwe Marie Jansonplein moet het sluitstuk worden van de stadsvernieuwing in de buurt. Eerder realiseerde de gemeente niet alleen een autovrij Voorplein, maar ook een pak publieke woningen, zo benadrukt burgemeester Charles Picqué (PS). “De wijk is intussen klaar voor een nieuwe heraanleg en ik ben ervan overtuigd dat het project waarvoor we gekozen hebben de bewoners een echte kwalitatieve meerwaarde zal bieden.”

Na een selectieprocedure koos een jury onder leiding van de Brusselse bouwmeester voor een concept van Studio Paola Vigano in samenwerking met de Brusselse ontwerpers van VVV en steun van twee studiebureaus. “Het Marie Jansonplein is een belangrijke open ruimte in het centrum van Sint-Gillis, in één van de meest dichtbevolkte wijken van Brussel”, zegt schepen van Wijkcontracten Willem Stevens (SP.A). “Het is onze ambitie om er een groene long aan te leggen, met kwaliteitsvolle ontspannings- en ontmoetingsruimten voor groot en klein.”

Marie Jansonplein Moskoustraat boven
© Studio Paula Vigano - VVV - ARA - BAS
| Simulatiebeeld van de Moskoustraat langs het Marie Jansonplein.

Naast meer groen komt er ook een fietsenstalling, openbare toiletten en een speelhoek voor kinderen. De bestaande sportinfrastructuur en buurtcompost blijven behouden. De exacte plaats van alle elementen zal nog bepaald worden in een nieuwe participatieronde. Het winnende team zal daarvoor workshops organiseren met buurtbewoners, handelaars en de verschillende gebruikers van het plein. De werken zouden eind 2020 moeten beginnen.

Munthof

Studio Paula Vigano is gebaseerd in Italië maar heeft al een jarenlange ervaring met projecten in België, onder meer in Antwerpen waar het mee vorm gaf aan het Park Spoor Noord en het Theaterplein. Hun project in Sint-Gillis moet niet alleen het groene karakter van het Marie Jansonplein versterken, maar deze openbare ruimte een echte identiteit geven.

Tot eind jaren 1970 stond hier het Munthof. Na de afbraak van dat historisch gebouw ontstond een open ruimte van 14.000 vierkante meter. Pas in 2004 werd het plein vernoemd naar Marie Janson, de eerste vrouw in de Senaat. In de volksmond wordt het plein ook Carré de Moscou of Carré Monnaies genoemd.

Marie Jansonplein vogelperspectief
© Studio Paula Vigano - VVV - ARA - BAS
| Overzichtsbeeld van de buurt met in het midden het vergroende Marie Jansonplein, links het bestaande Pierre Pauluspark, boven het Voorplein met de kerk en rechts de Hallepoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?