Sint Jacobswijk in verzet tegen komst erotisch danstheater aan Kolenmarkt

In dit pand wil Chochotte een erotisch danstheater vestigen.

Een twintigtal handelaars en buurtbewoners uit de Sint Jacobswijk heeft bezwaar ingediend tegen de wijziging van de bestemming van een handelspand aan de Kolenmarkt tot café en theater. In een voormalige schoenenwinkel willen Parijse ondernemers een erotisch danstheater opstarten.

Achter verschillende ruiten in de Sint Jacobswijk hangen affiches met de tekst 'Cabaret Chochotte? Non, merci!'. Buurtbewoners en handelaars maken zo hun ongenoegen kenbaar over de aanvraag tot bestemmingswijziging van een voormalige schoenenwinkel aan de Kolenmarkt. "Dit plan kan het fragiele evenwicht tussen handel, bewoners en horeca in gevaar brengen," stelt Pascale De Jonckeheere van de buurtvzw.

De Jonckheere benadrukt verschillende keren dat zij en haar buurtbewoners en de handelaars die in de vzw verenigd zijn heus beseffen dat ze in het centrum van een stad wonen en dat daar wat nachtlawaai en andere stedelijke fenomenen bijhoren. "We hebben in onze wijk een leuk en gevarieerd aanbod van horeca en andere bestemmingen. We hebben al dancings die tot laat openblijven en daar hoort al eens wat vandalisme of wildplassen bij. Maar nog zo'n zaak erbij die tot laat open is, kan het evenwicht net verstoren. We willen de Sint Gorikswijk, waar veel bewoners zijn vertrokken vanwege een te grote aanwezigheid van de horeca, niet achterna."

Om dat evenwicht in stand te houden, is er een bijzonder bestemmingsplan opgemaakt. De aangevraagde bestemmingswijziging door Chochotte zou daar tegenin gaan.

Privékamer met je favoriete danseres

De buurtbewoners hebben ook hun bedenkingen bij het type horeca dat in het pand op Kolenmarkt 61-63 zou komen. In Parijs houdt Chochotte namelijk al een 'erotisch danstheater' open. "In de aanvraag staat een aanvraag om de bestemming te wijzigen naar café en theater, maar het is duidelijk dat het gaat om een erotisch cabaret. Het is niet dat we daar per definitie tegen zijn, maar we vragen ons wel af wat voor publiek dat naar onze wijk gaat trekken."

De Jonckheere verwijst onder meer naar een passage op de website van de Parijse waarin wordt vermeld dat bezoekers ook tijd in een privékamer kunnen doorbrengen met hun favoriete danseres.

Tot vandaag (29 oktober) kunnen betrokkenen hun bezwaren overmaken aan de gemeente. Schepen van Stedenbouw Ans Persoons (One.Brussels) zegt dat er al een twintigtal bezwaren werd ingediend. De planning van de overlegcommissie waarop die behandeld worden, is nog niet definitief. Vanwege de toenemende kracht van de coronapandemie, zal die vermoedelijk ergens in november digitaal doorgaan.

Sint Jacobswijk
Via affiches maken buurtbewoners hun ongenoegen duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?