FLITS DEPOT DESIGN LIZ plein BRUZZ ACTUA 1616

Op de site van Depot Design komt een nieuwe woonwijk.

Site Depot Design wordt nieuwe woonwijk

Kris Hendrickx
© BRUZZ
16/05/2018

Over enkele jaren zal het kanaal er vlak bij de Vlaamsepoort helemaal anders uitzien. Het huizenblok waar Depot Design zit, wordt afgebroken. Er komt een woonproject met 140 appartementen en een autovrije straat.

Het project van ontwikkelaar Hoome omvat onder meer het volledige huizenblok tussen de Henegouwenkaai, de Zwart Paardstraat en de Schippersstraat. Ook de parking van interieurwinkel Depot Design aan de andere zijde van de Zwart Paardstraat hoort nog bij het complex.

De nieuwe wijk omvat in de eerste plaats woningen. De 140 appartementen zullen tot zeven bovenverdiepingen tellen aan de - duurdere - kanaalzijde en tot vier bovenverdiepingen aan de achterzijde. Een nader te bepalen deel van de woningen wordt voor middeninkomens behouden.

FLITS depotdesign streetview 2

| De huidige site van Depot Design krijgt een autovrije straat en meer dan honderd appartementen.

Op de benedenverdieping aan de kanaalzijde zal plaats zijn voor winkels. Onder meer biowinkel The Food Hub zal zijn intrek nemen in de nieuwbouw. En ook Cyclo zou een fietsverhuurpunt openen aan het kanaal, zegt Steve Nysten van Hoome. "De locatie is strategisch, aan een van de drukste fietsroutes in het gewest."

Voor het ontwerp nam de ontwikkelaar Polo Architects en Low Architecten in de arm. De Zwart Paardstraat wordt in het ontwerp een autovrije straat met paaltjes. Ter hoogte van de Henegouwenkaai komt een pleintje (zie hoofdbeeld bij het artikel). Het hoekhuis waar The Food Hub vandaag tijdelijk zit, wordt daarvoor gesloopt.

De ontwikkelaars zeggen dat ze het project zo goed mogelijk in de buurt willen inpassen. "We kiezen bijvoorbeeld voor bakstenen in plaats van de witte crepi die je overal ziet. De oude laadkranen worden ook behouden. En er komen ook woningen die op Molenbeek uitkijken, zodat het project zich ook naar de gemeente keert. Zie het als gentrificatie in de goede zin."

Depot Design verhuist naar Thurn & Taxis, waar de winkel op 1 september heropent.

Depot, zoals het project heet, is niet het enige nieuwe in de buurt. Ook achter de Brunfauttoren aan de Ninoofsepoort komen er binnenkort 97 woningen bij.

Molenbeeks gemeenteraadslid Jef Van Damme (SP.A) is blij dat er zo veel extra woningen komen aan het kanaal. Tegelijk vindt hij dat het gemeentebestuur niet genoeg voorzieningen inplant voor al die nieuwe bewoners. “Als je nog meer bewoners aantrekt, moet je ook voor extra groene ruimte, pleinen, scholen en crèches zorgen. Dat doet de gemeente nu amper.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Depot Design , Kanaalzone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni