Site van de Rijke Klaren volledig beschermd

© Johan Bakker Wikipedia

Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet heeft de Vicarissenvleugel van het klooster van de Rijke Klaren beschermd. Tot nu waren enkel de kerk en delen van het klooster beschermd. De bescherming gebeurt op verzoek van de eigenaar.

"Eerder werden de kerk van de Rijke Klaren en een deel van het klooster beschermd", zegt Smet. "Nu krijgt ook de Vicarissenvleugel van het klooster bescherming. In het beschermingsbesluit van 1981 werd die nog over het hoofd gezien. Dankzij deze aanpassing kan de eigenaar, de vzw Vereniging der Parochiale Werken van Brussel-Centrum, een globaal renovatieplan opstellen voor de gevels en bedakingen van het klooster van de Rijke Klaren. Ik ben bijzonder blij dat ik mee het dossier heb kunnen deblokkeren. Daardoor kan dit unieke erfgoed in de buurt van het Sint-Goriksplein - een bakermat van onze stad en ons gewest - heropleven", besluit de staatssecretaris.

De bescherming van de kerk van de Rijke Klaren dateert van 1937. In 1981 werd dan het klooster beschermd, maar niet de twee percelen waar de oostelijke vleugel van het klooster - ook de Vicarissenvleugel genoemd - zich bevindt. Nu zijn dus ook de gevels en de bedakingen van de Vicarissenvleugel opgenomen zodat de volledige site nu beschermd is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?