20220217 Een sticker met Fuck Airbnb op een verkeerslicht aan de Bergensesteenweg zelfklever fietspad kleine ring

| Een sticker met FCK AIRBNB op een verkeerslicht op de hoek van de Bergensesteenweg en de Kleine Ring.

Stad Brussel ontdekte sinds 2020 al ruim 400 illegale Airbnb-appartementen

JB
© BRUZZ
22/04/2023

In de stad Brussel werden sinds 2020 al 436 appartementen ontdekt die onrechtmatig beschikbaar gesteld werden via Airbnb of booking.com. Dat zegt Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels-Vooruit).

Het aantal vakantieverblijven dat via Airbnb of sites zoals booking.com in ons land wordt aangeboden scheert hoge toppen, schrijft De Tijd. Volgens het Gentse databedrijf OTA Insight gaat het om recordcijfers.

In 2022 werden welgeteld 33.456 kamers, appartementen of huizen verhuurd voor een bepaalde termijn – meestal voor korte duur. Dat is een stijging met zo’n 20 procent vergeleken met het jaar voordien.

Eigen woonst

De stijging wijst op een lucratieve ‘Airbnb-business’, waarvan de stad Brussel, maar ook andere Brusselse gemeenten, de gevolgen dragen.

“Er bestaat gewestelijke regelgeving rond, die binnenkort trouwens wordt opgefrist”, zegt Brussels schepen Persoons. “De essentie daarvan is: mensen mogen een verblijf 90 dagen per jaar aanbieden, als het hun eigen woonst is.”

“Vaak zijn het professionele vastgoedbedrijven die gebouwen opkopen en ze dan als Airbnb’s verhuren, want daarmee valt veel geld te verdienen"

Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons

20210310 1744 prostitutie Ans Persoons

Stijging woonprijzen

Maar dat is niet altijd het geval. Sinds 2020 wisten de Brusselse stadsdiensten 436 gevallen van ‘illegale Airbnb’s’ op te sporen.

“Vaak zijn het professionele vastgoedbedrijven die gebouwen opkopen en ze dan als Airbnb’s verhuren, want daarmee valt veel geld te verdienen.”

Vooral in de centrumbuurt, maar ook in andere gemeenten zoals Elsene en Sint-Gillis legt die trend nog meer druk op de huizenmarkt.

“Want er blijven minder appartementen over voor mensen die willen huren, en dat brengt dan weer prijsstijgingen met zich mee, maar ook bijvoorbeeld geluidsoverlast.”

Sleutelboxen

Het is overigens via dat soort klachten dat de Brusselse controlediensten illegale Airbnb’s weten te ontmaskeren.

“Onze teams gaan daarnaast actief op zoek of merken sleutelboxen op waar Airbnb-gebruikers van gebruikmaken.”

Naast Brussel zijn ook Antwerpen, Brugge, Gent en Oostende populaire Airbnb-steden in ons land.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni