Deze doorsnede toont hoe  het Continentalgebouw, op de hoek van de Jacqmainlaan en het de Brouckèreplein opgedeeld zal worden (simulatiebeeld)

| Deze doorsnede toont hoe het Continentalgebouw, op de hoek van de Jacqmainlaan en het de Brouckèreplein opgedeeld zal worden (simulatiebeeld.)

Stad gaat Continentalgebouw aan Brouckère zelf verbouwen

HUB
28/03/2023

Een privé-investeerder die het Hotel Continental op het De Brouckèreplein nieuw leven zou inblazen werd niet gevonden. Dus gaat de Stad Brussel het iconische gebouw zelf verbouwen. Het openbaar onderzoek loopt tot 20 april.

In het gebouw zaten tot voor kort de stadsdiensten van de Grondregie. Die verhuisden begin dit jaar naar Brucity, het nieuwe administratief centrum van de Stad Brussel in de Hallenstraat.

Om een nieuwe invulling te geven aan het Hotel Continental gingen de Brusselse schepenen Lydia Mutyebele Ngoi (PS) van Huisvesting en Openbaar Patrimonium en Fabian Maingain (Défi) van Economische Zaken eind 2021 op zoek naar een privé-investeerder. Die zou een erfpacht van minimum vijftig jaar krijgen en moest het gebouw opknappen. Maar op de gelanceerde oproep kwam nauwelijks reactie.

Dus gaat de Stad nu zelf aan de slag met het gebouw. Onder leiding van architecte Déborah Van der Linden, technisch directeur van de Grondregie, werd een gemengd project uitgetekend dat het gebouw klaar moet maken voor ‘activiteiten die beantwoorden aan de ambities van een dynamische, veerkrachtige en gastvrije stad’.

Zo moet het Continentalgebouw, op de hoek van de Jacqmainlaan en het de Brouckèreplein er na de renovatie uitzien (simulatiebeeld)

| Zo moet het Continentalgebouw er na de renovatie uitzien (simulatiebeeld.)

Aan de buitenkant van het niet-geklasseerde gebouw verandert er niet veel, het is vooral de binnenkant die onder handen genomen zal worden. Die dateert van eind jaren zeventig toen het gebouw van binnen volledig werd afgebroken en weer opgebouwd, waarbij flink wat van de erfgoedwaarde verloren ging.

In het nieuwe project worden twee etages geschrapt zodat de overige plafonds verhoogd kunnen worden en het gebouw weer iets van zijn vroegere ruimtelijkheid terugkrijgt.

De bedoeling is dat er op het gelijkvloers met mezzanine een horecagelegenheid komt. De eerste etage, ook met mezzanine, is voorbestemd voor een handelszaak, de tweede voor een modeatelier of ander maakbedrijf en de derde voor kantoren. Op de bovenste, vierde verdieping, die leidt naar een dakterras met panoramisch uitzicht, is ook horeca gepland.

Het bekende reclamebord van Coca-Cola, dat sinds 1952 op het dak staat, komt niet meer voor in de plannen. Het brandt ondertussen al anderhalf jaar niet meer nadat het zijn vergunning kwijtspeelde (de gerechtelijke procedure daaromtrent loopt nog).

Tijdelijke bezetting

Omdat het nog minstens een goed jaar zal duren vooral de verbouwingswerken kunnen beginnen en de Stad het gebouw niet graag leeg ziet, werd gezocht naar een project van tijdelijke bezetting, liefst met een sociaal of circulair café op de begane grond. Volgens het kabinet van schepen Mutyebele is er ondertussen een project geselecteerd, maar het moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Het hotel Continental, ontworpen in eclectische stijl, werd gebouwd in 1874, net na de overwelving van de Zenne en de aanleg van het de Brouckèreplein. Bouwheer was een vennootschap die een luxehotel wilde op die plek. Enkele jaren na de opening werd het overgekocht door de Stad.

In 1891 verwoestte een brand het volledige dak, dat achteraf weer werd opgebouwd.

Het gebouw deed tot midden vorige eeuw dienst als hotel, daarna bleef de benedenverdieping nog een hele tijd in gebruik als brasserie en in de jaren zestig was er ook een showroom van Renault.

Het openbaar onderzoek loopt tot 20 april, de overlegcommissie vindt plaats op 9 mei.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni