Groen Donderberg BRUZZ ACTUA 1696

| Groen Donderberg BRUZZ ACTUA 1696

Stad schrapt woningen maar behoudt school op Donderberg

Bettina Hubo
© BRUZZ
03/03/2020

Het ambitieuze bouwproject van Brussel-Stad op de Donderberg in Laken wordt kleiner. De Stad gaat ermee akkoord om het gros van de geplande woningen te schrappen. De school komt er wel.

Dat blijkt uit het advies van de overlegcommissie van de Stad-Brussel, waarin zowel de Stad als het gewest zetelen.

De Donderberg is een verwilderd, hellend terrein in Laken dat grenst aan de Sint-Albaansbergstraat en de Tuinbouwersstraat. Negen jaar geleden besloot de Stad, die door de forse bevolkingsgroei nood heeft aan extra scholen en woningen, op deze plek een basisschool en 75 woningen te bouwen. Nog voor de buurtbewoners waren ingelicht, was er al een overeenkomst met een projectontwikkelaar.

Het wijkcomité Donderberg verzette zich meteen tegen het bouwproject, dat de naam HoP (Horticulteurs-Perruches) had gekregen, maar kreeg alleen gedaan dat de Stad het aantal geplande woningen verminderde tot 49.

Het gewest kende de Stad vervolgens een bouwvergunning toe, maar die werd geschorst door de Raad van State.

Aanhoudend burgerprotest loont

Nog voor de Raad van State een uitspraak ten grond kon doen, diende de Stad eind vorig jaar een nieuwe bouwaanvraag in die wat technische aanpassingen bevatte, maar qua programma precies hetzelfde was als de eerste: een basisschool voor 672 leerlingen, 49 woningen, 119 ondergrondse parkeerplaatsen, een buurtlokaal en een sportcentrum.

Het comité Donderberg maakte opnieuw bezwaar: het project was te dense en de verkeers- en parkeerdrukte al groot in de wijk. Nieuw argument was dat het Brusselse gemeentebestuur (nu rood-groen) zich ondertussen geëngageerd heeft in de strijd tegen de klimaatverandering. "Dan kan je als stad toch geen twee hectare natuur onder het beton laten verdwijnen", opperde het comité.

De Stad heeft haar positie enigszins herzien, zo blijkt uit het advies van de overlegcommissie. Dat advies is positief, maar er zijn belangrijke voorwaarden. De 49 woningen op de site zelf en de ondergrondse parking worden geschrapt. De projectontwikkelaar mag wel een aantal woningen neerzetten bij de hoofdingang in de Tuinbouwersstraat. Volgens Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels) gaat het om één gebouw met acht à tien woningen.

De school komt er wel, maar de inplanting van de schoolgebouwen moet opnieuw bekeken worden.

Voorts is afgesproken dat de helft van de site groen blijft en dat auto’s er geen toegang meer krijgen. Alleen de hulpdiensten en de leveranciers van de school mogen er rijden.

"Het advies houdt rekening met de demografische druk, de nood aan extra schoolplaatsen en de nood aan voldoende groen en ademruimte.”

Schepen Ans Persoons

Ans Persoons (Change.Brussels)

Volgens Persoons is er ‘heel hard’ gewerkt aan het advies. “De overlegcommissie heeft haar tijd genomen om alle opmerkingen grondig te bestuderen en een advies op te maken dat rekening houdt met de urgenties waarmee een stad als Brussel geconfronteerd wordt: de demografische druk, de nood aan extra schoolplaatsen en de nood aan voldoende groen en ademruimte.”

Het advies wordt nu overgemaakt aan het Gewest, dat uiteindelijk beslist over de vergunning.

Het wijkcomité Donderberg wil voorlopig nog niet reageren op het nieuws. “We gaan eerst met de buurt samenzitten en een grondige analyse maken van het advies,” zegt Jos Brumagne van het comité. “Ik weet wel dat er binnen de buurt meer en meer mensen pleiten voor een volledig groen terrein.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni