Het Justitiepaleis op het Poelaertplein staat al meer dan 30 jaar in de steigers
© PhotoNews | Het Justitiepaleis op het Poelaertplein staat al meer dan 30 jaar in de steigers (archiefbeeld 2019)

Stellingen voorgevel Justitiepaleis zouden verdwijnen tegen 2023

SDS
© BRUZZ
03/01/2021

De werkzaamheden aan de voorgevel van het Justitiepaleis zouden klaar moeten zijn in 2023, de buitenrenovatie in 2030, maakt bevoegd staatssecretaris Mathieu Michel (MR) zich sterk. Hij noemt het dossier "een prioriteit".

Dat meldt La Libre Belgique, na een gesprek met Michel, die onder meer bevoegd is voor de Regie der Gebouwen. De renovatie van het Justitiepaleis begon in 1984. Intussen staat het immense gebouw al meer dan dertig jaar in de steigers.

De nieuwe staatssecretaris wil de renovatie van het Justitiepaleis koppelen aan een modernisering van de gebouwen, zegt hij zaterdag aan de krant. "Wij hebben het grootste Justitiepaleis ter wereld. Toen het gebouwd werd, was het een superster. We moeten het imago van het Justitiepaleis oppoetsen, en via het gebouw ook het imago van justitie."

"Daarom is deze renovatie symbolisch en tegelijk ook uiterst noodzakelijk. Dit heeft allemaal lang genoegd geduurd en het is nu tijd vooruit te gaan", zegt de liberaal.

'Weinig aan gebeurd'

De renovatiewerken aan het Justitiepaleis zijn zo lang geleden begonnen dat een aanzienlijk deel van de Belgen het nooit zonder stellingen hebben gezien, ook Mathieu Michel niet. "Ze zijn er al sinds 1984, en tot zeer kort geleden, is er weinig aan gebeurd. Ik wil niemand beschuldigen, zeker niet mijn voorgangers, want het gaat om een extreem complex dossier. Maar ik wil vooruitgaan, en ik maak van dit dossier een prioriteit."

In zijn politieke nota herinnerde Michel eraan dat er een belangrijke "mobilisatie van middelen" nodig zal zijn om snel vooruitgang te boeken wat de renovatie betreft.

Volgens de staatssecretaris zal er ongeveer 200 miljoen euro nodig zijn voor de totale renovatie. De helft daarvan zal besteed worden aan de buitenkant van het paleis, met gevelwerkzaamheden die volgens de Regie der Gebouwen in 2030 zouden beëindigd moeten zijn. De stellingen aan de voorgevel zouden zelfs al in 2023 gedemonteerd kunnen worden.

De overige 100 miljoen euro moet toelaten om ook de binnenkant van het Justitiepaleis te vernieuwen. Dan gaat het om schoonmaak en restauratie, maar ook digitalisering. Die immense klus zou tegen 2040 moeten afgerond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Mathieu Michel, renovatie Justitiepaleis, bouwvallig Justitiepaleis, Justitiepaleis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie