| De 'superbrug'.

Ukkelse buurtverenigingen niet blij met 'superbrug' treinstation Sint-Job

Jasmijn Post
© BRUZZ
22/09/2023

De bestaande brug over de sporen van het station Sint-Job in Ukkel wordt afgebroken en vervangen door een vier keer zo groot exemplaar dat alle vervoersmodi integreert: trein, tram, bus, auto, fietsers en voetgangers. Een vereniging van meer dan twintig buurtcomités vraagt om de vergunning te schorsen en annuleren bij de Raad van State.

De herinrichtingswerkzaamheden aan de spoorbrug bij het station Sint-Job zijn gestart op 4 september. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS noemt het nieuwe exemplaar dat gebouwd wordt een 'superbrug', maar daar zijn niet alle Ukkelaars het mee eens. De Association de Comités de Quartier Ucclois (Acqu) vreest dat het project zal leiden tot de "verstening" van de wijk.

Volgens Acqu heeft Infrabel de procedures niet nageleefd die zijn vastgelegd in het kader van de vergunningsaanvraag. Zo heeft Infrabel volgens Sébastien Legrand van burgercomité Ukkel-Sterrewachtlaan geen alternatieve voorstellen in overweging genomen. "Infrabel is eigenaar van de brug en heeft het daarom voor het zeggen gehad", zegt hij tegen BRUZZ.

'Te laat voor wijzigingen'

Op dit moment is het - als het aan Infrabel ligt - te laat voor wijzigingen op vraag van de burgercomités. De werken gaan - tenzij de Raad van State anders beslist - gewoon door. "Een project van deze omvang vereist een langdurige planning met de teams, de bouwbedrijven en de NMBS, die haar vervoersaanbod moet aanpassen", legt Infrabel uit.

De studie naar de brug werd tien jaar geleden opgestart, de uitvoering ervan is het onderwerp geweest van verschillende studies. Infrabel heeft daarbij rekening gehouden met de opmerkingen van partners als NMBS, de MIVB, het Brussels Gewest en de gemeente Ukkel. Sommige aspecten van het oorspronkelijke project zijn aangepast om aan hun verzoeken te voldoen. "Bij elke stap in de procedure hebben de bewoners van Ukkel de gelegenheid gehad om hun mening te uiten," sluit een woordvoerder van Infrabel af.

Schooldirectie zou vertragingen betreuren

"Als voorzitter van het schoolbestuur en betrokken inwoner van Ukkel zal ik eventuele vertragingen in het bouwproces ten zeerste betreuren", reageert Frederic Convent, voorzitter vzw Parochiescholen Ukkel St. Jozef en St. Vincentius.

De nabijgelegen St. Jozefschool is een Nederlandstalige basisschool met 350 leerlingen en kleuters. De schooldirectie is goed geïnformeerd over het Infabel-project en kijkt uit naar de nieuwe brug. Die zal de verkeersveiligheid voor leerlingen, ouders en leerkrachten mogelijk "aanzienlijk verbeteren", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni