Leegstand aan het Rad in Anderlecht.

Verschillende gemeenten leggen ondanks subsidies geen leegstandsregister aan

GR
© BRUZZ
17/12/2021

Verschillende Brusselse gemeenten hebben de voorbije jaren subsidies aangevraagd bij het Gewest om de leegstand in hun gemeente in kaart te brengen. Maar nu blijkt dat enkel Brussel-Stad, Molenbeek en Vorst ook effectief een leegstandsregister hebben aangelegd.

Onderzoekers van de VUB en de ULB hebben het afgelopen jaar voor het eerst een wetenschappelijke studie uitgevoerd naar een betrouwbare schatting van de woningleegstand in Brussel. Ze komen uit op 10.000 gebouwen, met daarin 17.000 à 27.000 woningen.

Alle Brusselse gemeenten kunnen elk jaar Gewestelijke subsidies aanvragen om de leegstand op hun grondgebied in kaart te brengen. En dat doen ze ook met de regelmaat van de klok. Meestal gaat het om een jaarlijks bedrag van zo’n 25.000 euro per gemeente, goed voor een totaalbedrag van zo’n 200.000 euro (zie onderstaande tabel).

thumbnail_image001.png

Verschillende Brusselse gemeenten vragen elk jaar subsidies aan om een leegstandsregister aan te leggen.

‘Iedereen bevoegd, niemand verantwoordelijk’

Maar enkel van de gemeenten Brussel-Stad, Molenbeek en Vorst is er een leegstandsregister terug te vinden. Van de andere gemeenten is er niets terug te vinden. Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) hoopt dat bevoegd staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) ingrijpt.

"Zoals zo vaak in Brussel is het principe 'iedereen bevoegd, niemand verantwoordelijk' hier weer van toepassing. Ik roep staatssecretaris Ben Hamou op om niet langer te rekenen op de gemeenten om haar huisvestingsbeleid te voeren, want dit werkt gewoon niet,” klinkt het duidelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni