beursgebouw opengemaakte hoek

| Het oorspronkelijke ontwerp, met grote luifel op het dak en hedendaagse ingang in de sokkel.

Werken aan Beursgebouw beginnen pas in 2020

Kris Hendrickx
© BRUZZ
25/03/2019

Sinds 2015 al is er een winnend project voor het Beursgebouw. Toch zullen de werken aan het gebouw, dat onder meer Belgian Beer World zal herbergen, pas vijf jaar later starten. Als alles goed gaat.

Het centrum, dat is niet enkel de voetgangerszone. Veruit het meest ambitieuze project langs de autovrije Anspachlaan is de nieuwe invulling van het historische Beursgebouw uit 1873. Dat monumentale pand wordt deels omgevormd tot een biermuseum, dat de naam ‘Belgian Beer World’ meekrijgt. Het gelijkvloers wordt publiek toegankelijk en zal een soort wandelgalerij vormen die de voetgangerszone met de zone rond de Grote Markt verbindt.

De krachtlijnen van het project zijn al bekend sinds 2015, toen Robbrecht en Daem samen met Baneton Garrino de architectuurwedstrijd wonnen. Maar anno 2019 beweegt er nog steeds niets in het gebouw. “Het is een erg complex dossier met veel betrokken partijen,” legt Krishan Maudgal, een van de twee project managers voor het project uit.

'Het is een erg complex dossier met veel betrokken partijen en een historisch gebouw'

Krishan Maudgal, project manager

Naast de initiatiefnemers – de Belgische brouwers en de Stad Brussel – moet met name rekening gehouden worden met de Commissie Monumenten en Landschappen, die het project in het historische ensemble met argusogen volgt. Het oorspronkelijke project werd zo al verschillende keren aangepast. De grote metalen luifel (of wafel zo u wil) op het dak werd fors gereduceerd. En de nieuwe ingang aan de achterkant – oorspronkelijk in een hedendaagse stijl – werd aangepast om minder uit de toon te vallen.

Nog geen Brusselse brouwers aan boord

Een en ander betekent dat er pas eind vorig jaar een bouwvergunning kwam. Pas een vol jaar later zal er ook een aannemer zijn, legt Maudgal uit. “De architecten passen nu nog hun lastenboeken aan. Eind 2019 of begin 2020 zullen we een aannemer hebben. De werken moeten dan begin 2020 starten en zouden twee jaar duren, tot 2022 dus. Al ben je maar beter voorzichtig als je over timing spreekt bij dit project. Oorspronkelijk heette het dat het biermuseum tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zou af zijn.”

Momenteel stappen al een 30-tal Belgische brouwers in het project. Daaronder bevinden zich vandaag nog steeds geen Brusselse brouwers. “Maar het is wel de bedoeling om die erbij te hebben,” zegt Maudgal. “De gesprekken daarover zijn bezig.”

De Belgian Beer World krijgt overigens ook een degustatieruimte op het dak, waar bezoekers op het einde van het parcours een glas zullen kunnen drinken. Na sluitingstijd wordt die ruimte een publiek toegankelijk café met zicht over de stad.

beursgebouw luifel

| Oorspronkelijk ontwerp voor het dak, met degustatieruimte/café en luifel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Beursgebouw , Beer World , voetgangerszone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni