2018 staat in het teken van Horta

Horta-detail BRUZZ 1539
© Hortamuseum
|

Heel 2018 staat Brussel in het teken van de beroemde architect Victor Horta (1861-1947). Twintig culturele instellingen uit onze hoofdstad hebben daarvoor de krachten gebundeld. Bedoeling van het feestjaar, die de naam "Horta Inside Out" kreeg, is de meester van de Art Nouveau vanuit alle hoeken te ontdekken via conferenties, lezingen, activiteiten en geleide wandelingen. Het project werd dinsdag in het Max Hallet-hotel aan de Louisalaan voorgesteld.

Tentoonstellingen over de in Gent geboren vader van de Art Nouveau worden gehouden in het Belgisch centrum van het stripverhaal, het Horta Museum en in het Autrique-herenhuis in Schaarbeek, alle drie gebouwen getekend door de architect. Ook in het Jubelparkmuseum zal er een tentoonstelling worden gehouden.

Van 15 januari tot 31 december vindt in het gebouw van het Internationaal Centrum voor de Stad, de architectuur en het Landschap (CIVA) in Elsene de expo "Aux sources de l'Art nouveau" plaats, georganiseerd door de dienst Monumenten en Sites van de Regio Brussel-Hoofdstad.

Tijdelijke tentoonstellingen vinden onder andere plaats in het Tempeltje van de Menselijke Driften, het eerste architectonische werk van Horta, en in het Paleis voor Schone Kunsten.

Het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival 2018, dat plaatsvindt in maart, heeft dat jaar als thema "de verborgen schatten van en focus op Victor Horta". In oktober wijdt de vierde editie van het Festival Artonov zich aan een eerder onbelichte kant van Horta - de inspiratie die de architect als vrijmetselaar haalde uit de maçonnieke symbolen en rituelen. Eveneens in oktober organiseert het CIVA een boekenbeurs rond de figuur van Horta en de Art Nouveau.

Voor geleide bezoeken kan de kunstliefhebber kiezen tussen de bus, de fiets of het eigen voetenwerk.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), ten slotte, verzorgt een fototentoonstelling over inmiddels verdwenen werk van de architect.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?