| Het markante gebouw is een schoolvoorbeeld van de luxueuze bedrijfsarchitectuur van de jaren 60.

Royale Belge sleept twee MIPIM-awards in de wacht in Cannes

© Belga
15/03/2024

Het Royale Belge-gebouw in Watermaal-Bosvoorde heeft donderdag in het Zuid-Franse Cannes twee MIPIM-awards in de wacht gesleept. De herbestemming van de Royale Belge werd bekroond als beste renovatieproject en als beste project voor gemengd gebruik. Dat meldt het vaktijdschrift Architectura en het nieuws wordt door het kabinet van Brussels staatssecretaris belast met Erfgoed en Stedenbouw Ans Persoons (vooruit.brussels) bevestigd.

Het internationale vastgoedevenement voor stedenbouw en urbanisme MIPIM, 'The Global Urban Festival', heeft donderdag de 11 winnaars van de jaarlijkse MIPIM-awards bekendgemaakt. Daaronder ook het Belgisch-Brusselse herbestemmingsproject Royale Belge uit de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde. In totaal werden er 209 projecten ingediend uit 39 verschillende landen.

Samen met het Japanse Distributiecentrumproject ESR Higashi Ogishima uit Kawasaki is de Royale Belge de winnaar van het internationale stedenbouwkundige evenement. Beide projecten vielen tweemaal in de prijzen.

Het Royale Belge-gebouw in Watermaal-Bosvoorde, ontworpen door architecten René Stapels en Pierre Dufau, is typerend voor de bedrijfsarchitectuur uit de jaren zestig en prijkt sinds 2019 op de erfgoedlijst van het gewest.

'Afbraak is uitzondering geworden'

Het voormalige AXA-hoofdkantoor werd na een grondige renovatie en herbestemming in 2023 opnieuw geopend. Ditmaal als een gebouw met diverse doeleinden, waaronder een coworkingruimte, kantoren, een restaurant, hotel, auditorium en sport- en wellnesscentrum.

"Het is moeilijk te geloven, maar enkele jaren geleden werden gebouwen als de Royale Belge nog makkelijk afgebroken", vertelt staatssecretaris Persoons. Volgens Persoons is de aanpak vandaag "totaal anders".

"Renovatie en reconversie zijn de norm geworden, afbraak de uitzondering. Royale Belge is een voorbeeldproject geworden van hoe een gebouw op een duurzame manier nieuw leven kan worden ingeblazen", aldus Persoons. Persoons is ook erg tevreden dat het gebouw gedurende de voorgaande legislatuur door partijgenoot en voorganger Pascal Smet op de bewaarlijst van het gewest geplaatst werd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni