Brouwerij En Stoemelings

Hier brouwt men Brussels bier

Jelle Couder, Katrien Vanmechelen
© BRUZZ
20/04/2016

Jarenlang telde Brussel welgeteld één brouwerij: Cantillon. Maar zet de bierrevival zich de laatste jaren ook door bij de makers van gerstenat. BRUZZ zette de oude en nieuwe brouwers op een rijtje.

BRASSERIE DE LA SENNE
Gentsesteenweg, Sint-Jans-Molenbeek

Brasserie De La Senne 2 BRUZZ 1519

Brouwers: Yvan Debaets en Bernard Leboucq
Sinds: 2004, vanaf 2010 in Molenbeek
Alle bieren worden gebrouwen met alleen natuurlijke ingrediënten: hop, gist, mout en water. Vooral op hun gist zijn de brouwers trots. “We beschouwen hem als deel van onze familie”, zegt Debaets schertsend.
De bieren kenmerken zich door een grote hopbitterheid en een eerder laag alcoholpercentage. Een bewuste keuze, aldus Debaets. “Ik wil bier in ere herstellen als dorstlesser.”
Wat maakt hen Brussels? Brasserie de la Senne brouwt en verkoopt zijn bier in Brussel. Vooral dat laatste is belangrijk. “We zouden meer kunnen inzetten op export, maar we willen dicht bij onze stad staan”, zegt Debaets. “Ongeveer 60 procent van onze productie naar de stad gaat.”
Toekomst? In 2018 staat er een verhuis naar Thurn & Taxis op het programma. Naast een ruimere brouwerij, moet daar ook een bierrestaurant een plaats krijgen. “Maar voor de rest willen we onze authenticiteit zo veel mogelijk behouden”, zegt Debaets nog.

BRUSSELS BEER PROJECT
Antoine Dansaertstraat, Brussel

Brussels Beer project BRUZZ 1519

Brouwers: Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan
Sinds: september 2013 met de ‘Delta’
“Co-creatie is de motor van dit initiatief. De brouwerij is opgericht met de steun van bijna 2.000 crowdfunders. Vandaag roepen we nog steeds de hulp in van de Brusselaar bij de creatie van nieuwe bieren.”
Wat maakt hen Brussels? Brussels Beer Project heeft zijn vestiging in de Dansaertstraat. Een deel van de productie gebeurt bij brouwerij Anders in Halen. Toch zijn ze een echte Brusselse brouwerij. “Al onze nieuwe bieren worden in de Dansaertstraat ontwikkeld”, verdedigt Morvan zich. “Onze ploeg is ook Brussels en het zijn de Brusselaars beslissen welk experiment in productie gaat.”
Toekomst? Brussels Beer Project steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. “Op kleine culturele evenementen worden onze bieren al verdeeld maar dat zou ook mogen op Couleur Café of Brussel Bad bijvoorbeeld”, klinkt het. “Daarnaast willen we ook een grotere afzetmarkt in het buitenland.”

CANTILLON
Gheudestraat, Anderlecht

brouwerij cantillon BRUZZ 1519

Brouwers: Jean Van Roy en de familie Van Roy-Cantillon
Sinds: 1900
Cantillon is vooral bekend om zijn Lambiekbier. Jean Van Roy: “Dat is het laatste bier van spontane gisting ter wereld. Om het bier te maken gebruiken wij nog steeds wilde gist in plaats van cultuurgist.”
Wat maakt hen Brussels? Lambiek is gemaakt met wilde gist uit de lucht, het is vooral die gisting die het aroma oplevert. “Zonder Brusselse lucht kunnen wij ons bier dus niet brouwen. Al is dat eigenlijk ook een fabeltje”, geeft Van Roy toe. “Tegenwoordig kan je ook op 1.000 kilometer van hier Lambiekbier brouwen al zal het toch net iets anders smaken dan als het hier in Brussel wordt gemaakt.”
Toekomst? Anderhalf jaar geleden heeft Cantillon een nieuwe opslagplaats gekocht. Volgend seizoen hoopt Van Roy de productie op te drijven tot 3000 hectoliter. “Voor de rest blijven we wat experimenteren met bevriende wijnboeren met bier op wijnvaten en dergelijke. Maar dat is als hobby.”

EN STOEMELINGS
Spiegelstraat, Brussel

brouwerij stoemelings BRUZZ

Brouwers: Denis Van Elewyck en Samuel Languy
Sinds: juli 2015 van start met ‘Curieuse Neus’
Elk bier dat ze brouwen moet zo puur mogelijk zijn voor de jonge brouwers. “Wij zetten de kwaliteit van het product echt voorop. De nadruk ligt op malt en gist. Onze bieren zijn dus redelijk klassiek al proberen we er elke keer een iets andere touch aan te geven.” En Stoemelings wil terug naar de basis van het bier en dat merk je ook in hun ambachtelijke werkwijze.
Wat maakt hen Brussels? De brouwerij van En Stoemelings ligt in de Spiegelstraat in hartje Brussel en dat willen ze ook zo houden. Daarnaast proberen ze in de biernamen te refereren naar Brussel. Zo hebben ze naast de hun eerste bier de Curieuse Neus nu ook de Chike Madame, Geeeeeele Tram en Cuvée Houdini.
Toekomst? En Stoemelings wil graag uitbreiden. “Op de huidige locatie kunnen we niet meer groeien en we zitten vaak door onze stock heen. We kijken dus uit naar een nieuwe vestiging maar we willen ook geen gigantische brouwerij worden. Even groot worden als Brasserie de la Senne, dat streven we na.”

We vermelden hier ook nog graag de microbrouwerijen No Science en Beerstorming. Die laatste heeft al een stek in hoog Sint-Gillis en specialiseert zich in gepersonaliseerde bieren. Groepen kunnen er hun eigen bier brouwen en tegelijk genieten van een maaltijd gemaakt door een restaurant in de buurt. Na drie weken is het bier gegist en mogen de klanten hun brouwsel komen afhalen. Alle info vind je op www.beerstorming.net.

No Science zit dan weer in de opstartfase. De brouwers hebben een stek op het oog op de terreinen van Thurn & Taxis. Zij hopen eens hun installatie geleverd is, van start te gaan met bieren met een exotisch kantje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni