Citizenne zoekt 'levende boeken' om verhaal te vertellen

© Passa Porta
| Het Passa Porta festival in Brussel is de jaarlijkse hoogmis binnen de auteurs- en kunstenaarswereld met tal van debatten, ontmoetingen en voorleesmomenten.

Vormingscentrum Citizenne is op zoek naar mensen die hun levenservaringen willen delen in boekvorm. Niet door ze op te schrijven, maar door dienst te doen als ‘levend boek’ op het Brusselse kunstenaarsfestival Passa Porta. Het concept waait over uit Denemarken en moet mensen die met vragen zitten over allerhande thema’s een oplossing bieden.

Op zaterdag 30 en zondag 31 maart zal er een Human Library opduiken tijdens het Passa Porta festival in Brussel. Dat is de jaarlijkse hoogmis binnen de auteurs- en kunstenaarswereld met tal van debatten, ontmoetingen en voorleesmomenten. De menselijke bibliotheek is een initiatief van vormingscentrum Citizenne. Een introductiefilmpje op YouTube (zie hieronder) maakt duidelijk wat de bedoeling is.

In plaats van kennis op te doen uit boeken, wil Citizenne dat mensen van elkaar leren door elkaar, net zoals in een echte bibliotheek, te ontlenen voor een gesprek. De onderwerpen kunnen daarbij variëren, zolang de levenservaringen van de ontleende persoon maar helpen om vooroordelen en stigma’s uit de wereld te helpen. Het concept waait over vanuit Denemarken, waar het een groot succes is. Ook in Nederland, meer bepaald in Tilburg, werd al eens geëxperimenteerd met levende boekenverzamelingen.

Trainingen in februari en maart

Zowel bij Passa Porta als bij Citizenne zijn ze nog op zoek naar kandidaten om mee te werken aan dit project. "In februari en maart worden er specifieke trainingen georganiseerd waar geïnteresseerden een opleiding kunnen volgen", zegt directrice van het Passa Porta-festival Ilke Froyen.

Op 25 en 26 februari kunnen toekomstige levende boeken zich voor een opleiding aanmelden bij Passa Porta. Bij Citizenne gaan de trainingen door op 16 en 17 maart. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?