Lize Spit: 'Passa Porta Festival is belangrijk om lezers en schrijvers samen te brengen'

Lis Vanheule
23/03/2023

Boekenwinkel Passa Porta verwelkomt vanaf donderdag schrijvers, denkers, kunstenaars en lezers op een literair festival. Onder meer Lize Spit komt er over de vloer om haar nieuwe novelle 'De eerlijke vinder' voor te stellen.

Het Passa Porta Festival nodigt om de twee jaar een heel resem schrijvers uit met verschillende literaire achtergronden voor lezingen, interviews en debatten.

Ook Lize Spit is dit jaar van de partij, samen met Raoul De Jong geeft ze zaterdag een dubbelinterview in de ateliers van de Munt, onder begeleiding van journalist Stijn De Wandeleer. Lize Spit en Raoul de Jong kropen dit jaar in de pen om het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay te schrijven.

De eerlijke vinder

Spit nam het geschenk voor haar rekening en pende de fictieve novelle 'De eerlijke vinder' neer. Het verhaal speelt zich af in een dorp in de Kempen met in de hoofdrol Jimmy, die flippo's verzamelt en Tristan, een Kosovaarse vluchteling.

Zij bouwen samen een hechte vriendschap op en beleven een roekeloze jeugd, hoewel Tristan en zijn familie dreigen uit het land te worden gezet. Samen bedenken ze een plan om dat noodlot te voorkomen.

"De novelle schetst de dubbele werkelijkheid waarin Tristan leeft. Enerzijds leidt hij een onbezonnen, fijne jeugd, maar anderzijds komt hij elke avond thuis in een gezin dat getraumatiseerd is door oorlog", verklaart Spit.

Ontmoetingsplek

"Het Passa Porta Festival is voor mij een feestelijke aangelegenheid, omdat het mij de kans biedt om lezers te ontmoeten. Zowel boeken lezen als schrijven gebeurt vaak in een intieme sfeer en daarom vind ik het extra speciaal om die bubbel te doorbreken", aldus Spit. "Ook is het een uitgelezen moment om nieuwe literaire namen te ontdekken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni