Bewoners van de Luchtvaartsquare in Anderlecht kijken al twee jaar uit naar de beloofde extra bomen in hun wijk. Toch zette het schepencollege de plannen on hold. "Ze willen na Good Move beter polsen naar het draagvlak in de buurt", vertelt initiatiefnemer en auteur Lize Spit.
Interview met Lize Spit: "Uiteindelijk haalden we een overtuigende meerderheid van de stemmen in Raadszaal."
Lize Spit voert strijd voor meer bomen in haar wijk
Twee jaar geleden al gingen buurtbewoners van de Luchtvaartsquare in op een projectoproep van het Brussels Gewest voor meer groen. Brusselaars konden zelf een onthardingsplan indienen voor hun wijk en het Gewest zou dan de haalbaarheid controleren en financiële ondersteuning bieden.
"Samen met heel wat andere inwoners stelden we een ambitieus plan op. Uiteindelijk werd vastgesteld dat alleen het planten van enkele bomen haalbaar zou zijn, mits het schrappen van een aantal parkeerplaatsen", doet Spit uit de doeken. "Het Gewest zou 50.000 euro voorzien."
Dat plan werd daarna ook goedgekeurd door het schepencollege van Anderlecht en de bewoners hoopten op de aanplanting van de bomen in de lente van 2025. "Alleen werd na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuw schepencollege geïnstalleerd en zetten zij de plannen on hold."
Tweede keer goede keer
"Het nieuwe schepencollege wou toch het draagvlak in de straat meten, vanuit de ervaring dat je verandering niet kan forceren van hogerop", meent ze. "Dat werd duidelijk na de invoering van het Good Move-plan in verschillende wijken."
Iedere buurtbewoner kreeg een brief in de bus met informatie over het project en de uitnodiging om een stem uit te brengen in de Raadszaal van Anderlecht. "Omdat het wel vaker zo gaat bij participatieve projecten dat burgers de oproepen via de officiële kanalen missen en zich nadien genegeerd en ondervertegenwoordigd voelen, knutselde ik met een buurvrouw opzichtige uithangborden. Die informatiepanelen bevestigden we op ooghoogte in de straat."
Alleen de mensen die de moeite deden om aanwezig te zijn in de raadzaal mochten hun stem uitbrengen over het voorstel.
"Ondanks de aanhoudende regen, zat de zaal afgeladen vol. Sommige buren hadden veel moeite gedaan om er toch bij te kunnen zijn. Zo hadden enkele gezinnen met kinderen opvang geregeld bij elkaar", vertelt Spit. "Het leverde 37 stemmen op voor de ontharding van de straat. En één stem tegen."
Nu heeft het Anderlechtse college alsnog het laatste woord, maar Lize Spit hoopt alvast dat ze naar de burgers zullen luisteren. "Dan zullen er in 2026 zes bomen geplant worden."
Lees meer over: Anderlecht , Milieu , vergroening , burgerinspraak