Zinneke Parade | Momo Kobbai

BRUZZ telt af naar de Zinneke Parade met portretten van opmerkelijke deelnemers. Vandaag: Mohamed Kobbaï. Kunstenaar Momo is een vaste waarde op de Zinneke Parade. Al sinds de eerste editie werkt hij mee aan de parade. Ook dit jaar is hij in de zinnode ‘e-legal’ van de partij. Wij vroegen hem wat hij voor deze jubileumeditie van plan is.

“Er komt een gigantisch grote kubus die het legale kader voorstelt en dan spinnenwebben en schildpadden in fietsoutfit en raven (…)” Momo is een echte spraakwaterval. Eens hij begint uit de doeken te doen wat er allemaal op het programma staat, is hij niet te stoppen. “(…) Maar we delen zaterdag ook een pamflet uit, daar staat uitgelegd wat we met onze performance willen over brengen.”

Momo en zijn zinnode hebben het thema Illegal geïnterpreteerd als het ontbreken van een legaal kader. “Dan kom je als snel bij de Ubers en de Deliveroo’s van deze wereld uit. Zo’n bedrijven maken misbruik van het feit dat er geen juridisch kader is waar ze zich aan moeten verantwoorden.” Toch trekt hij het thema ook verder open. “Het is niet alleen het ontbreken van het juridisch kader. We willen het ook hebben over de discrepantie tussen ‘legaliteit’ en ‘justitie’. Als Sarkozy beschuldigd wordt van passieve corruptie moet hij het even komen uitleggen en is hij die avond al terug thuis. Steelt een straatboefje een handtas moet hij vaak lang achter slot en grendel”.

De kunstenaar spreekt vol vuur over het thema. “’e-legal’ gaat ook over de toenemende individualisatie van onze maatschappij. Alles is met een muisklik of via een app beschikbaar, maar daardoor staat iedereen steeds meer op zichzelf. Vroeger had je nog een groot netwerk, een goede familieband. Nu is het individu veel belangrijker. De Zinneke Parade is daar het ultieme tegengif tegen. Dan leer je samenwerken, samen creëren met mensen uit zeer uiteenlopende achtergronden”

Momo is er al sinds 2000 bij. Hij had zeker en vast niet gedacht dat hij nu nog steeds zou meewerken. “Wij dachten allemaal dat het een one shot opportunity was. Nu is het doorheen die tien edities wel meer en meer uitgegroeid tot een vaste waarde in Brussel. Maar toch denk ik nog steeds editie per editie. We zullen wel zien wat 2020 brengt.”

Onze televisieredactie volgde Momo tijdens de voorbereidingen op de Zinneke Parade.
Hun reportage wordt volgende week uitgezonden op Bruzz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?