'Girl' wordt Belgische inzending voor de Oscars

Brusselaar Victor Polster speelt Lara, de ballerina geboren in het lichaam van een jongen.

'Girl' wordt de Belgische inzending voor de Oscars. Dat deelde het Vlaams Audiovisueel Fonds vrijdag mee. Het speelfilmdebuut van regisseur Lukas Dhont ging in mei in première op het festival van Cannes en verzamelde nadien selecties voor belangrijke festivals als Toronto, San Sebastian en Karlovy Vary.

"Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. België te mogen vertegenwoordigen, is een ongelofelijke eer", zo reageerde Dhont op het inzenden van zijn film in de categorie Niet-Engelstalige Film. "Wat me de voorbije maanden is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscarinzending is de kers op de taart".

'Girl' won in Cannes de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en ten slotte ook de Caméra d'Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster uit Brussel werd er bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Op 9 oktober opent Girl het Film Fest Gent en vanaf 17 oktober loopt de film bij ons in de zalen.

In voetsporen van Ben X en Rundskop

Het is het derde jaar op rij dat een Vlaamse productie wordt ingezonden voor de Oscars, na Le Fidèle van Michaël R. Roskam in 2017 en D'Ardennen van Robin Pront in 2016. Eerdere Vlaamse inzendingen voor Beste Niet-Engelstalige Film waren De helaasheid der dingen (2009) en Ben X (2007). Naast Rundskop in 2011 sleepten ook de Vlaamse producties The Broken Circle Breakdown (2013), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992) een Oscarnominatie in de wacht.

De ingezonden films worden de komende maanden bekeken door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Op basis van hun beoordelingen wordt in het najaar een shortlist van negen films samengesteld. Daarvan worden maximaal vijf speelfilms genomineerd voor een Oscar.

De officiële nominaties voor de 91ste Academy Awards worden bekendgemaakt op 22 januari 2019. De ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats op 24 februari 2019 in het Dolby Theatre in Hollywood.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?