Google eert Chantal Akerman

43 jaar na de première van Chantal Akermans meesterwerk Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce 1080 Bruxelles, eert internetgigant Google de cineaste met een doodle.

Internetgigant Google eert de Belgische cineaste Chantal Akerman met een doodle. 43 jaar na de première van Akermans feministische meesterwerk Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, siert een portret van Akerman op de Belgische homepage van de zoekmachine.

De Brusselse cineaste Chantal Akerman, dochter van twee Poolse joden die de Holocaust overleefden, was amper 24 toen ze haar meesterwerk in 1975 maakte. De krant The New York Times noemde de film na de première op het filmfestival van Cannes "het eerste vrouwelijke meesterwerk in de filmgeschiedenis."

Akerman, die in 2015 overleed, was ondanks haar cultstatus amper bekend buiten het kunstcinemacircuit. Daar wil Google duidelijk verandering in brengen. Op de Belgische homepage van de zoekmachine prijkt vandaag een portret van Akerman (zie hieronder) van de Franse ontwerpster Helen Leroux.

De film Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles toont een huismoeder, die dagelijks dezelfde huiselijke routine doormaakt, terwijl ze zich ook prostitueert om te kunnen overleven.

De tekening, een huiselijk portret in doffe kleuren, verwijst naar Akermans meesterwerk. "Het idee was om het gevoel van intimiteit uit te beelden, van het 'thuis' waarin Akerman haar personages filmt," aldus Leroux.

Chantal Akerman Google
© Google

Voor meer informatie over leven en werk van de cineaste kan je vanaf vandaag ook terecht op de nieuwe website van de stichting Chantal Akerman. Die werd samen met CINEMATEK gelanceerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?