Brussel leest (6): de boekentips van Nathalie van de bibliotheek van Koekelberg

© Saskia Vanderstichele

Duik je ook zo graag in een goed boek, liefst op een lommerrijke, paradijselijke plek in de stad? De Brusselse bibliotheken bezorgen je met veel plezier een stapel leestips.

De boekentips van Nathalie Cools van de bibliotheek van Koekelberg (Boekelberg)

Hokwerda’s kind - Oek De Jong

Dit boek las ik op vakantie in Griekenland. Ik herinner me die warme uren op het balkon, en hoe ik alsmaar meer en sneller las. Wat begint als een romance tussen Lin en Henri, neemt steeds grotere proporties aan met verstrekkende gevolgen. Hoewel ik weet hoe het verhaal afloopt, word ik er meteen weer ingezogen zodra ik het eerste blad herlees. Je voelt de kracht van de onvermijdelijkheid in elke zin.

We moeten het even over Kevin hebben - Lionel Shriver

Een klassieker die onlangs herdrukt is. Jaren geleden werd ik omver geblazen door de film met de knappe acteerprestaties van Tilda Swinton en Ezra Miller, dus toen ik aan het boek begon vreesde ik voor gewenning. Gelukkig was het tegendeel waar! De hamvraag ‘waar liep het mis?’ blijft je het hele boek achtervolgen en het antwoord ontglipt je telkens opnieuw. Of is het gewoon de verkeerde vraag?

Mijn meneer - Ted Van Lieshout

Ted Van Lieshout beschrijft hoe hij als elfjarige een man leert kennen die stapje voor stapje verder gaat – té ver. Een bijzondere stem over een delicaat thema. Het is een heel eerlijk relaas van zijn persoonlijke ervaring, een stem van binnenuit. Van Lieshout heeft na dit boek nog interviews gegeven en door de vele reacties een vervolgboek geschreven, Schuldig kind. Het is intrigerend om je vinger te proberen leggen op de grens van het verbodene.

Nooit meer slapen - Willem Frederik Hermans

Van deze roman hoorde ik het eerste deel als luisterboek, nam toen het papieren exemplaar mee op reis en las halverwege verder tot het einde, om daarna het begin opnieuw te lezen tot halverwege. Daardoor heb ik een soort auditieve ‘cirkelherinnering’ aan het verhaal als ik eraan terugdenk, die zomaar ergens stopt... Op het eerste zicht gebeurt er niets, en toch grijpt het naar de keel. Een fenomenale auteur, van wie ik nadien het hele repertoire las.

De man van nu - Hanco Kolk en Kim Duchateau

Omdat strips niet mogen ontbreken natuurlijk! Er zijn van die boeken die je eerst tien keer vastneemt in de bibliotheek, en weer opzij legt, voor je hem maanden later toch uitleent… Dit is zo’n boek. Ik was aanvankelijk niet erg overtuigd door de stijl, maar het is een knap verhaal door de geweldige draai die de auteurs aan het begrip 'tijd' geven. Een strip die nazindert en ook een mooie samenwerking tussen twee sterke auteurs.

Nathalie Cools

 

1 Stad, 19 Boeken

Van 19/06 tot 19/09 zetten alle Brusselse bibliotheken 19 uitgelezen boeken in de kijker. Ga langs en ontdek ze allemaal. Klik hier voor meer info.

Brussel Leest

Duik je ook zo graag in een goed boek, liefst op een lommerrijke, paradijselijke plek in de stad? De Brusselse bibliotheken bezorgen je met veel plezier een stapel leestips.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?