Brussel leest (8): de boekentips van Muriel van de bibliotheek van Etterbeek

© An Devroe

Duik je ook zo graag in een goed boek, liefst op een lommerrijke, paradijselijke plek in de stad? De Brusselse bibliotheken bezorgen je met veel plezier een stapel leestips.

De boekentips van Muriel Geerinck van de bibliotheek van Etterbeek

Ultramarijn - Henk van Woerden

Een erg zintuiglijke vertelling over onstilbaar verlangen. Een fijngevoelig, levenswijs boek over een luitspeler en zijn hartstochtelijke liefde voor zijn halfzus. Over migratie en een mozaïek van volkeren in het felblauwe licht van een havenstad aan de Middellandse zee.

De heksen - Roald Dahl

Het moet ongeveer het engste kinderboek ooit zijn, maar oh zo grappig. Toen ik kind was, bestonden deze verhalen van Dahl nog niet. Maar als jongvolwassene heb ik er ooit een lange treinrit schaterlachend mee uitgereden.

Lichtjaren - James Salter

‘Er zijn eigenlijk twee soorten levens,’ schrijft James Salter in een van de eerste hoofdstukken ‘Er is (..) het soort waarvan mensen denken dat je het leidt, en er is het andere. Het is dat andere waar het gedonder van komt, dat andere dat we graag willen zien.’ Salter is één van die herontdekte (Amerikaanse) oude meesters, die de laatste jaren ook in het Nederlands zijn uitgegeven. Hij schildert bijna letterlijk een impressionistisch verhaal over langzaam maar onherroepelijk veranderende levens, in een steeds veranderend licht.

Alle boeken met commissaris Adamsberg - Fred Vargas

Omwille van de mix van spanning, geschiedenis en humor. Adamsberg is niet het soort speurder die je in de meeste detectiveromans tegen komt. Hij is een dromerige Pyreneeër die nogal intuïtief en chaotisch te werk gaat. Ook de andere personages zijn grappig en intrigerend. Vakantie!

De Engelse patiënt - Michael Ondaatje

Dankzij de verfilming een erg bekend verhaal, over een Canadese verpleegster die aan het eind van WOII een onherkenbare zwaar verbrande piloot verzorgt die in de woestijn is neergeschoten. De film is vooral een mooi liefdesverhaal; het boek is prachtig. De levens van een viertal personages, allen getraumatiseerd door de oorlog, worden op subtiele wijze met elkaar verbonden. Het is een puzzel van een boek, mysterieus, spannend en verrassend tot op het einde. Onlangs heeft het Man Booker Prize Gold gekregen, het beste boek van de laatste 50 jaar dus. Ook het andere werk van Ondaatje is de moeite waard.

 

1 Stad, 19 Boeken

Van 19/06 tot 19/09 zetten alle Brusselse bibliotheken 19 uitgelezen boeken in de kijker. Ga langs en ontdek ze allemaal. Klik hier voor meer info.

Brussel Leest

Duik je ook zo graag in een goed boek, liefst op een lommerrijke, paradijselijke plek in de stad? De Brusselse bibliotheken bezorgen je met veel plezier een stapel leestips.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?