Amerikaanse streetartpionier maakt muurschildering in buurt KVS

© Kool Koor

De Amerikaanse streetartpionier Kool Koor heeft een nieuw fresco gecreëerd voor het Brusselse street art-parcours. Hij spoot zijn bussen leeg aan de Hooikaai in Brussel-Stad. Daar kun je vanaf vandaag de muurschildering bezichtigen.

Kool Koor wordt gerekend tot een van de pioniers van de graffitikunst. Toen hij nog in New York woonde, ging hij met legendes als Keith Haring en Jean-Michel Basquiat op pad om de straten vol te taggen. Ondertussen woont en werkt de kunstenaar al meer dan twintig jaar in Brussel. Toch is het pas de eerste officiële samenwerking tussen de stad en Kool Koor.

Zijn fresco voor het parcours is, volledig in zijn eigen stijl, bijzonder abstract. Het wordt een golvende figuur in felle kleuren die driedimensionaal lijkt te zijn. Zo leent hij duidelijk elementen van de klassieke graffititags met hun opgeblazen letters maar hervormt deze tot een woordloos kunstwerk.

Van de straat naar het museum

Dat het absoluut om kunststukjes gaat, bewijst de erelijst van Kool Koor. Zijn werken bevinden zich tegenwoordig steeds minder op straat en vaker in wereldberoemde musea, zoals het Metropolitan Museum of Art in New York.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?