Bozar verwelkomt nieuwe concertpiano

Updated: 22-11-2018 - 19:49

In concerthuis Bozar is donderdag de langverwachte nieuwe piano aangekomen. Het instrument werd uit een vijftiental modellen gekozen door de Russisch-Duitse toppianist Igor Levit.

Honderdvijftigduizend euro. Zoveel kost de nieuwe Steinway-vleugelpiano. Dat is een normale prijs voor dit soort instrumenten. Het bedrag is volledig door private sponsors gefinancierd.

Bozar heeft twee andere vleugelpiano’s, de oudste uit 2006 wordt nu vervangen. Na 12 jaar op het podium is dat instrument niet meer geschikt voor de concertzaal. Bozar verkoopt de piano wel, want voor particulieren blijft het een uitstekend instrument.

Sterpianisten

Het was de wereldbefaamde Russisch-Duitse pianist Igor Levit die de piano in Hamburg, bij het hoofdkantoor van Steinway, mocht uitkiezen. Ook de vorige piano’s van Bozar werden al door internationale sterren geselecteerd. Zo mocht de Noor Leif Ove Andsnes in 2014 beslissen over de vorige piano.

Je zal nog wel even geduld moeten hebben om muzikanten op de piano aan het werk te horen. Op 12 januari 2019 speelt Boris Giltburg, de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2013 waarschijnlijk als eerste op het gloednieuwe instrument.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?