17 oktober 2023: café Al Khaima in de Van Ooststraat in Schaarbeek, waar de dader van de dodelijke aanslag op twee Zweedse voetbalsupporters de avond tevoren werd neergeschoten door de politie

| Café Al Khaima in de Van Ooststraat in Schaarbeek, waar de dader van de dodelijke aanslag op twee Zweedse voetbalsupporters werd neergeschoten door de politie.

Dader aanslag vroeg Parijse verdachte waar Zweedse ploeg logeerde

© Belga
24/10/2023
Updated: 24/10/2023 19.10u

Twee mannen uit de regio Parijs die mogelijk in contact stonden met Abdesalem Lassoued, de dader van de aanslag van 16 oktober op Zweedse voetbalsupporters in Brussel, zijn in staat van beschuldiging gesteld door een Parijse onderzoeksrechter. Dat heeft het Frans nationaal antiterreurparket (PNAT) dinsdag laten weten. Een van hen is een oude vriend van Lassoued, die zowel voor als na de aanslag met hem in contact stond. Dat meldt de krant Le Parisien en wordt bevestigd in speurderskringen.

De twee verdachten verschenen maandag voor de onderzoeksrechter. Ze zijn in beschuldiging gesteld voor deelname aan een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan moord in verband met een terroristische onderneming. Ze zitten in voorlopige hechtenis, aldus het PNAT.

Het gaat om twee Tunesiërs, een veertiger en een vijftiger, zo werd vernomen van bronnen dicht bij het dossier. Volgens de krant Le Parisien, en volgens wat bevestigd wordt in speurderskringen, is de veertiger afkomstig uit hetzelfde dorp als Abdesalem Lassoued en zijn de twee oude vrienden.

Verdachte belde Lassoued

De man zou op maandagavond 16 oktober, ongeveer een uur na de aanslag, naar Lassoued gebeld hebben omdat hij de video had gezien waarin die de aanslag opeiste, om te controleren of het wel degelijk om hem ging. Lassoued zou hem in dat gesprek bevestigd hebben wat hij net gedaan had.

Mogelijk problematischer voor de man is dat er in de loop van het weekend voor de aanslag al contact tussen beiden geweest zou zijn, over de voetbalwedstrijd tussen België en Zweden op maandagavond. Lassoued zou daarin gevraagd hebben in welk hotel de Zweedse spelers zouden verblijven. Zijn vriend zou hem gezegd hebben dat hij daarvoor best gespecialiseerde internetsites kon raadplegen.

De veertiger "ontkent formeel" de beschuldigingen, aldus zijn advocaat, meester Souleymen Rakrouki. Die verklaart in Le Parisien dat de veertiger elke betrokkenheid bij de feiten ontkent. "Hij is nog in shock van het nieuws dat de dader van de aanslag in Brussel iemand was die hij kende", klinkt het. "Hij kon zich niet inbeelden dat die man ooit bij dergelijke ernstige feiten zou betrokken zijn."

De advocaten van de vijftiger wilden geen commentaar kwijt.

Vier personen opgepakt

De politie schoot Lassoued, voor wie Tunesië een uitleveringsverzoek had uitgevaardigd, dood op 17 oktober. Na informatie van justitie in België opende het PNAT diezelfde dag nog een onderzoek.

Vorige donderdag werden vier personen opgepakt die mogelijk in contact stonden met de dader in de departementen Loire-Atlantique, Maine-et-Loire en in de regio Parijs, aldus het PNAT. Slechts deze twee werden uiteindelijk voor een onderzoeksrechter geleid. De twee anderen werden weer vrijgelaten.

Dinsdagnamiddag vond overleg plaats tussen het Franse PNAT en het Belgisch federaal parket over het onderzoek. Daarin is informatie uitgewisseld over de lopende onderzoeken. België is in dit stadium niet van plan om de uitlevering van de twee mannen te vragen, aldus het federaal parket.

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni