Politiezone Zuid (5341): Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst

| Politiezone Zuid (5341): Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst.

Agente die burgers 'makakken en homo's' noemde gaat vrijuit

TRO
© BRUZZ
21/01/2021

Een agente uit de politiezone Brussel Zuid heeft met succes haar loonsvermindering aangevochten. Nochtans was dat een tuchtstraf nadat ze gefilmd werd terwijl ze racistische en homofobe uitspraken richting burgers deed.

Eind 2018 werden twee agentes uit de politiezone Brussel Zuid door de toenmalige korpschef Patrick Evenepoel geschorst. Dat gebeurde nadat een video was opgedoken waarin de twee, tijdens een rondrit door Anderlecht verschillende racistische en homofobe uitspraken hadden gedaan richting burgers.

"Hier het Lemmensplein, allemaal makakken," zegt een van de agentes terwijl ze zichzelf filmen in hun politiecombi. Daarna schreeuwt een van hen uit de wagen dat ze niet bang zijn. Later op Clemenceau zegt opnieuw een van hen dat ze hier "makakken" gaan zien. "Bende flikkers," valt later ook nog te horen. Tijdens de video klinkt luide technomuziek en er wordt verschillende keren uit het raam van de wagen geschreeuwd.

Gestolen video

Het duo, dat onderdeel uitmaakte van de hondenpatrouille, werd geschorst en kreeg eenmalig 25 procent minder loon. Advocaat Sven Mary verdedigde hen destijds nog door te stellen dat het een video van twee jaar oud was en dat deze gestolen was uit de gsm van een van hen.

Later werd Cindy B., de vrouw achter het stuur, definitief gekort op haar salaris als tuchtstraf. Haar collega zou volgens Het Laatste Nieuws het korps zelf inmiddels hebben verlaten. Ze zou nog wel elders bij de politie werken.

Drie dagen te laat

Cindy B. vocht haar straf aan bij de Raad van State. Ze noemde de schorsing een aanslag op haar reputatie en eer. Ze voerde ook aan dat ze door het inkomstenverlies haar facturen niet meer kon betalen en dat haar politiehond daaronder leed.

De Raad van State volgde haar niet wat betreft de schorsing, maar stelt wel dat haar loonverlies onterecht is. De termijn, waarin de tuchtstraf had moeten uitgesproken worden, werd met drie dagen overschreden. De politie zal moeten opdraaien voor de gerechtskosten, de advocaat van Cindy B. en haar verloren loon terugbetalen.

La Dernière Heure schrijft dat ook het parket van Brussel werd ingelicht over de racistische uitlatingen van de agente. Dat dossier zou zijn geseponeerd.

"Al te vaak gaan gesanctioneerde politiemensen achteraf alsnog vrijuit, meestal omdat de termijnen van de tuchtwet niet zouden zijn gerespecteerd," baalt de nieuwe korpschef Jurgen De Landsheer tegenover Het Laatste Nieuws van de uitspraak. Cindy B. is nog altijd werkzaam in zijn politiezone Zuid, maar komt in haar nieuwe functie niet meer in contact burgers. "Dat die mensen soms zware feiten pleegden, is dan van geen tel. Ik vind daarom dat we bij overduidelijk zwaar wangedrag onmiddellijk politiemensen moeten kunnen ontslaan. Maar daarvoor hebben we van de minister en de syndicaten natuurlijk de tools nodig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Veiligheid , Justitie , politiezone brussel zuid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni