© TH | De politie treedt onder meer streng op tegen mensen die samen de lege terrassen van gesloten café's inpalmen. Al zijn die ondertussen verplicht om hun terrasmeubilair weg te nemen.

Al 104 boetes voor samenscholen

Godfried Roelant
© BRUZZ
20/03/2020

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene schreef al 104 boetes uit voor mensen die in overtreding waren met het samenscholingsverbod. Ook een aantal niet-essentiële winkels die het sluitingsverbod aan hun laars lapten werden bestraft. “We gaan de controles verder opdrijven en ook streng optreden tegen overvolle auto’s. Want die werken de verspreiding van het virus in de hand”, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere.

Sinds woensdagmiddag 12 uur is ons land op slot om de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat enkel voedingswinkels, apothekers en andere essentiële handelszaken open zijn.

Het is daarbij niet langer toegestaan om nog in groep samen te komen op publieke plaatsen. Pogingen om dat verbod te omzeilen door in groten getale bij iemand thuis af te spreken worden ten zeerste afgeraden.

350 euro

Maar heel wat mensen volgen die maatregelen nog altijd niet op. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene schreef sinds de ingang van de zogenaamde ‘zachte lockdown’ al 104 boetes uit voor mensen die verzamelen in het openbaar.

"Bij een proces-verbaal kan de overtreding op je strafblad komen te staan. Hopelijk vergroot dat risico de afdwingbaarheid van de maatregel"

Ilse Van de Keere, woordvoerster politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene

Ilse Van De Keere BRUZZ ACTUA 1680

Het gaat daarbij zowel om GAS-boetes als processen-verbaal. En daarvan kunnen de bedragen fors oplopen. “Volwassenen krijgen een tarief van 350 euro opgelegd. Voor jongeren tussen 14 en 18 wordt dat bedrag met 175 euro gehalveerd", legt woordvoerster van de politie Ilse Van de Keere uit.

"Bij een proces-verbaal wordt doorverwezen naar het parket dat zoals altijd beslist of de zaak verder wordt behandeld voor een correctionele rechtbank. De overtreding komt dan op je strafblad te staan. Hopelijk kan dat risico de afdwingbaarheid van de maatregel vergroten."

Overvolle auto’s en zinloze verplaatsingen

“We gaan de controles in ieder geval verder opdrijven en ook streng optreden tegen overvolle auto’s die de verspreiding van het virus in de hand werken”, voegt Van de Keere eraan toe. Want ook daarvoor gelden sinds woensdag strenge regels. Zo mogen bestuurders maar één niet-gerelateerde persoon in de wagen hebben zitten. Families zijn wel nog toegelaten om zich samen met de auto te verplaatsen.

"Het is niet de bedoeling dat mensen nog zonder reden door de stad rijden. Wie zich daar toch schuldig aan maakt, zal daarvoor op het matje worden geroepen"

Ilse Van de Keere, woordvoerster politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene

Aan de kust begon de politie donderdag met het terugsturen van mensen die op weg waren naar hun tweede verblijf om zich daar af te zonderen van de coronacrisis. Van de Keere benadrukt dat het korps ook in Brussel zal toezien op ‘zinloze verplaatsingen’. “Het is niet de bedoeling dat mensen nog zonder reden door de stad rijden. Wie zich daar toch schuldig aan maakt, zal daarvoor op het matje worden geroepen en riskeert een sanctie.”

Extra personeel

Door de coronacrisis zijn de Brusselse wijkcommissariaten gesloten. Er zijn wel nog vier wachtposten actief op de Bockstaellaan in Laken, de Kolenmarkt in het centrum, de Versailleslaan in Neder-over-Heembeek en de Collegestraat in Elsene.

“Hierdoor beschikken we over extra personeel om te patrouilleren. De mensen kunnen voor noodsituaties uiteraard wel nog altijd beroep doen op onze interventiediensten. Voor alle andere niet-dringende zaken raden we iedereen aan om telefonisch contact op te nemen met de politie of een mailtje te sturen”, aldus Van de Keere nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, politiecontroles, coronavirus, GAS-boetes, Samenscholingsverbod, proces-verbaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie