(archieffoto)

'Appelle Alice': studenten UCL organiseren anonieme taxi voor slachtoffers seksueel geweld

© BRUZZ
13/10/2023

De Algemene Studentenraad van de UC Louvain in Woluwe (AGW) organiseert gratis, anoniem vervoer om slachtoffers van seksueel geweld rechtstreeks van de campus naar het Sint-Pieter ziekenhuis in Brussel te brengen. Daar worden zij opgevangen in het gespecialiseerde Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG).

"De afgelopen twee jaar hebben we een toename gezien van seksistisch en seksueel geweld op onze campus. Maar al te vaak ontvingen we klachten zonder dat we actie konden ondernemen en zonder gehoord te worden", aldus de AGW.

Daarom besloot de studentenraad om slachtoffers rechtstreeks door te verwijzen naar het ZSG. Het ziekenhuis ligt echter op acht kilometer van de campus. Zo kwam het project 'Appelle Alice' of 'Bel Alice' tot stand.

Samen met de politiezone Montgomery en de groep Taxis Verts is er nu een private en snelle manier naar het centrum te rijden. Sinds woensdag hangt op de Alma-campus een telefoonnummer, waarvan de lijn 24 uur op 24 beschikbaar is.

Een chauffeur van Taxis Verts, die "is opgeleid, geen strafblad heeft en verplicht is tot discretie", haalt het slachtoffer vervolgens op bij het metrostation Alma, "in een goed verlichte en drukke zone". Het slachtoffer krijgt de nummerplaat en de locatie van de auto per sms. Het ZSG wordt op de hoogte gebracht door de Taxis Verts-operator.

Het project wordt volledig gefinancierd door de Algemene Vergadering van Studenten uit Louvain (AGL). Het huidige budget kan vijftig ritten dekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni