In totaal werden er in het centrum 148 mensen opgenomen met een coronabesmetting.

Artsen Zonder Grenzen sluit triage- en opvangcentrum voor daklozen

© Belga
09/06/2020

Het triage- en opvangcentrum van Artsen Zonder Grenzen (AZG) op de site van Thurn & Taxis in Brussel sluit na meer dan twee maanden de deuren. In totaal werden er in het centrum 148 mensen opgenomen met het coronavirus.

In het medisch opvangcentrum werden sinds eind maart daklozen en mensen zonder papieren ondersteund, opgevangen, getest, en indien nodig geïsoleerd en medisch opgevolgd door AZG, in samenwerking met Samusocial en het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen.

'Blijven alert'

Eind mei verbleven er nog slechts een achttal daklozen die nood hadden aan opvang en verzorging, maar nu het aantal besmettingen afneemt kan het project stopgezet worden. "We blijven natuurlijk paraat om andere organisaties hulp te bieden. We blijven ook alert: als er een nieuwe golf van besmettingen komt, kunnen we een nieuw centrum openen. Dat deze mensen sociaal kwetsbaar zijn, maakt hen ook kwetsbaar voor het virus."

"Het is essentieel dat nieuwe besmettingen snel gedetecteerd worden op plaatsen waar zij langskomen en slapen, zoals opvangcentra. Een multidisciplinair team voor deze kwetsbare groep zou heel nuttig zijn," vertelt Marie-Christine Férir, emergency coordinator van Artsen Zonder Grenzen.

Intussen blijft de ngo wel actief in België en Brussel, meer bepaald in de Humanitaire Hub aan de Havenlaan waar de organisatie psychologische steun biedt aan kwetsbare migranten. AZG was naast het triage- en opvangcentrum voor kwetsbare migranten en daklozen in de afgelopen weken ook actief in verschillende hospitalen in Vlaanderen en Wallonië en ondersteunde woonzorgcentra in Brussel, Vlaanderen en Wallonië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Samenleving , Artsen Zonder Grenzen , triagecentrum , daklozenopvang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni