| Kleren hangen buiten te drogen na de stortbui van vrijdag.

Bewoners Albaniëstraat kunnen nog niet naar huis: 'Mijn bed lag te drijven'

EC
© BRUZZ
06/06/2021

De hevige regenbui van afgelopen vrijdag heeft de Albaniëstraat in Sint-Gillis niet gespaard. Een hal is ingestort, een keldervloer verschoven en in sommige huizen stond tot meer dan een meter water. Zeker tien mensen zijn geëvacueerd. De bewoners kijken nu naar watermaatschappij Vivaqua. Die voerde onlangs werken uit in de straat. "Het is vroeger nooit zo erg geweest."

Op nummer 2 van de Albaniëstraat staan zondag twee droogrekjes buiten. Studente Daphné (24) is haar spullen aan het uitsorteren met haar ouders. Boeken, kleren, vaasjes, maar ook een boekenkast staan buiten bij het vuilnis. "Ik ben alles kwijt", zegt Daphné, die blootvoets aan het opruimen is. "Er stond anderhalve meter water in mijn kamer. Het was een echt zwembad, mijn bed lag te drijven. Gelukkig dekt mijn brandverzekering de kosten, maar ik ben studente en leerkracht. Dat dit erbij komt in de maand juni, is onhandig."

Daphné huurt de kelderverdieping van het huis. De kelders aan de overkant van de straat zijn vrijdag ook ondergelopen. Dat weet Heidi Casier, die eigenaar is van nummer 9. Haar vader woont in het huis ernaast. "Wij zitten al drie dagen op hotel via onze verzekering", zegt ze. "Andere mensen zijn opgevangen door de gemeente of bij vrienden of familie." In de kelder van Heidi en haar man Pascal stond vrijdag 94 centimeter water. Er waren net werken gebeurd om het huis beter te isoleren. Hun nieuwe vloerplaat is volledig omhooggeduwd door het water en gebarsten (zie foto's). "Wij gingen hier co-housingkamers van maken", vertelt Pascal. "Onze oudste zoon was er net ingetrokken."

Ook bij de buren op huisnummer 5 is grond verzakt en weggespoeld, in andere huizen zijn muren gescheurd. De gemeente heeft elf woningen gedurende het weekend onbewoonbaar verklaard. In totaal zijn zeker tien mensen geëvacueerd. (Lees verder onder de foto's)

Rioleringswerken

Het koppel werkt als verzekeringsmakelaar. Ze bereiden nu een klacht voor tegen watermaatschappij Vivaqua. Die heeft het voorbije jaar rioleringswerken uitgevoerd in de straat - precies omdat er al verzakkingen waren opgedoken in de stoep en het wegdek.

"De familie van mijn vrouw is al eigenaar van het huis sinds 1958", zegt Pascal. "Het gebeurde wel eens dat er een centimeter water in de kelder stond na een stortbui, maar nooit zoveel als het afgelopen jaar." De Albaniëstraat stond in oktober vorig jaar ook al eens helemaal onder water. De oorzaak lag toen bij de werken van Vivaqua, zegt het koppel. "Hun pomp die het water moest wegpompen, is eens stilgevallen tijdens een regenbui eind oktober. Toen stond er 30 centimeter afvalwater in onze kelder", zegt Pascal.

"Voor de werken was er bij niemand schade"

Pascal, bewoner Albaniëstraat

De inboedelschade daarvoor is inmiddels gedekt door Vivaqua, maar over de schade aan het gebouw is er nog discussie. "Ik had in mei al een grote scheur in het plafond bij mijn vader gezien en twee scheuren bij ons", zegt Heidi. "Onze voordeur sleept op de grond." Het doet hen vermoeden dat hun huis aan het verzakken is, maar dat is nog niet bewezen door de verzekeringsexpert van Vivaqua of de aangestelde tegenexpert. "Kijk, deze vensterbank hangt ook scheef", zegt Pascal over huisnummer 13. Volgens hem heeft Vivaqua, bij het openleggen van de straat en de stoep, de grond minder stabiel gemaakt. "Dat maakt de huizen ook minder stabiel", zegt hij. "Voor de werken was er bij niemand schade."

"De problemen in de Albaniëstraat hebben niets te maken met de werken van Vivaqua. Ze zijn het gevolg van uitzonderlijke regenval"

Marie-Eve Deltenre, woordvoerster Vivaqua

Vivaqua reageert dat de huidige schade geen verband houdt met hun werken. "De problemen in de Albaniëstraat hebben niets te maken met de werken van Vivaqua. Ze zijn het gevolg van de uitzonderlijke regenval van vrijdag", zegt woordvoerster Marie-Eve Deltenre. "Op sommige plaatsen viel meer dan 40 liter per vierkante meter op 20 minuten tijd. Dat is veel en uitzonderlijk."

De problemen van eind oktober zijn inmiddels opgelost, zegt Vivaqua. "Dat had inderdaad te maken met de werken van de aannemer, maar het was eenmalig. Onze verzekeringsdienst is toen ter plaatse gegaan en we hebben een oplossing gevonden. Er is geen verband met de problemen van deze vrijdag", zegt Deltenre.

De gemeente stuurt morgen een stabiliteitsingenieur ter plaatse. Die moet beslissen of de huizen opnieuw bewoonbaar zijn. "Wij houden ons hart al vast voor een volgende stortbui", zegt het koppel. De huizen in de Albaniëstraat zijn meer dan honderd jaar oud en nummers 3 tot en met 11 zijn beschermd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Veiligheid, noodweer, onbewoonbaar, Albaniëstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni