Manifestanten ter hoogte van de Koning Albert II-laan.

Bijna honderd mensen opgepakt bij coronabetoging Brussel

© Chris Verhaeghe
10/01/2022

Voor, tijdens en na de coronamars van zondag in Brussel zijn bijna honderd mensen opgepakt, is vernomen bij de Brusselse politie. Het gaat voornamelijk om administratieve aanhoudingen, maar de politie voerde ook negen gerechtelijke arrestaties uit.

Volgens de politie namen zo’n vijfduizend mensen deel aan de betoging, die op het middaguur van start ging aan het Noordstation. "Voor de start werden elf personen administratief aangehouden," zegt Ilse Van de keere van de Brusselse politie.

"Ze waren in het bezit van pyrotechnische middelen en brandbaar materiaal. De optocht verliep rustig tot het einde. Na afloop van de betoging zocht een groep bewust de confrontatie met de politie in de Europese wijk. Er werd met projectielen gegooid en gebruik gemaakt van brandbaar materiaal. Omstreeks 16 uur is de politie overgegaan tot de omsluiting van deze kleine groep. Door deze snelle omsluiting van de politie keerde de rust vlug terug."

In totaal werden er uiteindelijk 88 personen administratief aangehouden, inclusief de elf personen die voor de start waren opgepakt. "Er vonden ook negen gerechtelijke arrestaties plaats. Het gaat om mensen die er van verdacht worden te hebben gegooid met projectielen, gewapende weerspannigheid en beschadigingen van de openbare weg. Het onderzoek loopt nog volop om hun dossiers te vervolledigen met het oog op een terbeschikkingstelling van het parket."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni